«Fra vondt til verre? – Behovet for spesialisert rehabilitering blir ikke borte av seg selv» het arrangementet som FFO og Hjernerådet var sammen om under Arendalsuka. Fra venstre: Henrik Glette, MS-pasient; Anette Storstein, overlege ved Haukeland Universitetssjukehus; Lilly Ann Elvestad, generalsekretær i FFO; Tove Elise Madland, stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet; Inger Brokka De Ruiter, varaordfører fra SV og Henrik Peersen, generalsekretær i Hjernerådet. (Foto: Christine Kristoffersen/Hjernerådet)
PUBLISERT: 22. OKTOBER 2024
Bekymret for fremtiden til spesialisert rehabilitering
– Riksrevisjonens rapport om rehabilitering fra 2024 er tydelig, men ingen lystig lesing. Det er stor variasjon i hvor mange som får rehabilitering fra spesialisthelsetjenesten. Helse- og omsorgsdepartementet tar ikke et helhetlig ansvar og de regionale helseforetakene jobber for lite systematisk, mener Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) og Hjernerådet. De to store paraplyorganisasjonene sto bak et fellesarrangement om spesialisert rehabilitering under Arendalsuka i år.
Nevrolog Anette Storstein og MS-pasient Henrik Glette holdt hvert sitt åpningsinnlegg. Begge er de bekymret for fremtiden til spesialisert rehabilitering.
– Kvaliteten på dagens spesialiserte rehabilitering er knallgod – for de som kommer innenfor. Det som er problemet er tilgjengeligheten, prioriteringen og ulikhetene. Vi får flere gjennom akutte faser, pasientene lever lengre. Det som bekymrer meg er at vi etter hvert får en kohort med ganske komplekse pasienter. De har behov for mer rehabilitering enn det de kan få i kommunen, sier Anette Storstein. Hun er overlege ved Nevrologisk avdeling ved Haukeland universitetssykehus og tidligere styreleder i Hjernerådet.
– Mange pasienter med en sykdom i hjernen har usynlige utfall, kognitive utfall. De blir undervurdert. For å fange opp usynlige utfall må man ha folk på plass som kan det. Vi snakker nevropsykolog, ergoterapeut, nevrososionom. Finner man dem i én kommune? Da er det en heldig kommune, mener Storstein.
– Når du har en kronisk kompleks sykdom, så må du lære deg å håndtere noe som alltid kommer til å være der, håndtere livet som syk, sier Glette. Han forteller at oppholdet på MS-senteret i Hakadal var en aha-opplevelse hvor han lærte mye.
– En lege jeg snakket med hadde aldri møtt to like MS-pasienter, selv om vedkommende hadde jobbet med pasientgruppen i mange år. Alle har ulike sykdommer utfra hvilken del av hjernen som er rammet, forteller Glette.
– Vi ser nå en utvikling der spesialisert rehabilitering bygges ned, og at mennesker med kroniske sykdommer og deres pårørende blir skadelidende. Vi går fra vondt til verre, mener Hjernerådet og FFO.
– I Nasjonal helse- og samhandlingsplan så er det et uttalt mål at man skal få sine tjenester i kommunen, sier stortingsrepresentant Tove Elise Madland (Ap).
– Kommunene er ikke i stand til å levere. Men de sier det ikke høyt. Vi kan ikke bare sitte stille og se dette skje, sier en bekymret generalsekretær i FFO.
Trykk på linken overfor hvis du vil se arrangementet i sin helhet.