Scroll Top

Henrik Peersen fra Hjernerådet talte til en fullsatt sal i Industriens Hus i København. Både politikere og representanter fra brukerorganisasjoner, fagmiljøer, helsetjenesten og legemiddelindustrien var samlet for å diskutere viktigheten av å styrke innsatsen innen hjernehelse. (Foto: Christine Kristoffersen)


PUBLISERT: 1. NOVEMBER 2024 | Tekst og foto: Christine Kristoffersen

Dansk toppmøte om hjernen

«Nu er det hjernens tur – Skal Danmark ha en hjerneplan?» var tittelen på et dansk toppmøte om hjernen. Henrik Peersen fra Hjernerådet var invitert til å fortelle om arbeidet vårt med den norske hjernehelsestrategien. 

– Jeg er imponert over møtet som hadde den fengende tittelen «Nå er det hjernens tur». Det var et godt organisert møte der arrangørene hadde lykkes med å engasjere svært mange sentrale aktører, fra politikere til representanter fra fagmiljø, helsetjenester og brukerorganisasjoner. Resultatet var mange gode diskusjoner og perspektiver som fremhevet viktigheten av å styrke innsatsen innen hjernehelse, forteller Henrik Peersen, generalsekretær i Hjernerådet.

En annen nordmann som også holdt et innlegg var tidligere statsminister Erna Solberg. Hun deltok digitalt.

Danskene er nysgjerrige på det norske arbeidet med verdens første hjernehelsestrategi og hadde også invitert Erna Solberg til å tale på toppmøtet. – Det er inspirerende og betryggende å høre sentrale politikere som Solberg fremheve viktigheten av hjernehelsearbeidet, mener Henrik Peersen.

– Erna Solberg sitt innlegg handlet om årsakene som lå til grunn for å lansere verdens første hjernehelsestrategi i Norge. Her trakk hun blant annet frem variasjonene i helsetilbudet til mennesker med hjernesykdom og viktigheten av å sikre bedre kvalitet og mer likeverdig helsetjenester. Hun la også vekt på viktigheten av å øke forskningsinnsatsen på hjernehelseområdet som hun omtalte som våre lands (Norge og Danmarks) største folkesykdom. Sist, men ikke minst trakk Solberg også frem samarbeidet med organisasjonene som viktig for å lykkes med utviklingsarbeidet. Dette er helt klart perspektiver som vi deler, og det er inspirerende og betryggende å høre sentrale politikere som Solberg fremheve viktigheten av hjernehelsearbeidet, sier Peersen.

I sitt eget innlegg la Peersen vekt på Hjernerådets begrunnelser for hvorfor en hjernehelsestrategi er viktig, hvilke utfordringer vi har erfart i arbeidet og hvilke læringspunkt vi har tatt med oss inn i arbeidet med neste hjernehelsestrategi.

– Jeg håper våre erfaringer kan komme både til nytte og inspirasjon for at det danske Hjernerådet raskere kan få politisk gjennomslag og lykkes med å samle fag-, forskningsmiljø og brukerorganisasjoner til felles innsats i Danmark, sier Peersen.

Dagen før toppmøtet var det norske Hjernerådet invitert på besøk til sin danske kollega.

Fra venstre: Hana Mala Rytter, styremedlem i det danske Hjernerådet, Henrik Peersen, generalsekretær i det norske Hjernerådet; Peggy Ranheim, organisasjonsrådgiver; Jens-Otto Skovgaard Jeppesen, styreleder i det danske Hjernerådet; Morten Lorenzen, nestleder i det danske Hjernerådet og John Stigum, interessepolitisk rådgiver. (Foto: Christine Kristoffersen)

– Vi ble tatt imot med åpne armer av det danske Hjernerådet og hadde et veldig hyggelig og inspirerende møte. Jeg er imponert over hvor fort våre danske kollegaer har klart å etablere et tydelig Hjerneråd som allerede nå teller nærmere 30 medlemmer. Vi har helt klart mange felles perspektiver og mål på tvers av våre landegrenser, og er glad for at vi nå har etablert kontakt og har gjensidig ønske om tett samarbeid i årene som kommer, forteller Henrik Peersen.

– Hva er det som forener det norske og danske hjernehelsearbeidet?

– Egentlig vil jeg vri på spørsmålet og si at det er kun få ting som ikke forener oss. Vi står i og for seg over veldig like utfordringer og arbeidsoppgaver, og det er egentlig bare små forskjeller i hvordan det danske og norske helsesystemet er bygget opp som skiller oss. Hjernerådet i Norge har riktig nok hatt noen flere år på oss til å etablere en sterk organisasjon, men med engasjementet og innsatsen som nedlegges i Danmark nå, så er det nok ikke mange månedene til vi er på nokså tilsvarende steder også organisatorisk.

Alle hadde mye på hjertet da det norske Hjernerådet var invitert til å besøke det danske. –Tak for kæmpe inspiration fra vores venner i den norske Hjerneråd 😉 skriver nestleder Morten Lorenzen i en hilsen på LinkedIN.

– På hvilke områder håper du det norske og danske Hjernerådet kan samarbeide?

– Vi håper egentlig å kunne samarbeide på flest mulig områder etter hvert som organisasjonene blir mer sidestilte i utviklingen. Foreløpig har danskene en del arbeid foran seg med å bygge opp egen organisasjon, men vi har allerede intensjoner om å samarbeide både innen politikk og kommunikasjon. Blant annet i kartleggingsarbeid og utredninger har vi muligheter for å slå oss sammen, og det samme gjelder i utforming av egne standpunkt og tiltaksforslag som vi fremmer politisk for å utvikle helsetilbudet for mennesker med hjernesykdom, sier Henrik Peersen.

– Besøket i København denne uken har allerede gitt oss verdifulle perspektiver som vi tar med oss i eget arbeid med hjernehelsestrategien!

 

Del artikkel