Scroll Top

– Det er bedre å fokusere på det du får til i stedet for det du ikke får til, sier Anna Emilie Nygaard som har CP. Hun har jobbet hardt, noe som har resultert i fagbrev i sjømat og fast jobb i fiskedisken. (Foto: Charlotte Åsland Larsen)


PUBLISERT 11.12.2019

Sjømat ble valget for Anna Emilie med CP

-Veien mot målet har vært krevende, men det har aldri vært et alternativ å gi seg, sier Anna Emilie Nygaard som fikk CP-diagnosen som toåring. I sommer tok hun fagbrev som sjømathandler. Hun jobber full tid i fiskedisken hos Jacobs Majorstuen i Oslo.

Det ikke er så mange med CP som har fagbrev i sjømathandlerfaget. – Jeg er stolt av å vise at du kan utdanne deg innen det du vil, at vi med CP også kan ha de jobbene vi vil! understreker 20-åringen.

Anna Emilie har gått på vanlig skole med spesialtimer og assistent. Hun har gjennom årene vært avhengig av skrivehjelp for å kunne konsentrere seg om å høre og lære. Det har kostet å gå et normalt løp, og hun har vært mye sliten. Hun har klart det fordi hun har hatt et godt apparat i ryggen, og foreldre som stiller opp når det trengs.

– Jeg har hatt litt dårlig selvtillit. Jeg har tenkt at ting ikke går. Mens pappa er sånn at «Yes, dette får vi til. Dette får du til».

– Og det gjør du jo! roper pappa Knut fra sidelinjen.

Familien får til ting sammen

– Det er veldig lite vi som familie ikke får til, fortsetter Anna Emilie. – Det har gått i mitt tempo, og ting må kanskje gjøres litt annerledes av og til, men vi får det til. Jeg har fått lov til å være med på det jeg vil. Det er veldig få ganger foreldrene mine har satt foten ned og sagt at det ikke er en aktivitet for meg, sier hun.

Hun mener det er bedre å fokusere på det hun får til i stedet for det hun ikke får til. Samtidig bør man stå på sitt hvis det er noe som trenger tilrettelegging.

Helsen hennes ble bedre etter en operasjon for ti år siden etterfulgt av mye trening. En periode trente hun sammen med mamma Inger-Lise hver eneste morgen. Treningen var deres fellesprosjekt, og den har gitt gode resultater.

– Mamma har hele tiden motivert meg til å trene. Det har gjort at jeg har klart å leve det livet jeg ønsker, sier Anna Emilie som alltid har vært åpen om CP-en og de utfordringene den har gitt henne.

Likeverd er viktigst

Og hva er det viktigste hun har lært av foreldrene sine?

– Det må være at alle er like mye verdt. Mamma og Pappa har lært meg å stole på meg selv og å ta de valgene jeg ønsker. Så støtter de meg uansett hva jeg har valgt, sier Anna Emilie.

Det var nok tilfeldigheter som gjorde at sjømat bla valget for Anna Emilie. Hun har riktignok alltid vært glad i å lage mat og tenkt at dette var noe hun hadde lyst til. I dag er hun glad for at det ble som det ble, og hun er stolt av fagbrevet. Det er ikke mange med CP som har fagbrev i sjømathandler-faget. Anna Emilie er ansvarsbevisst og engasjert i jobben hos Jacobs Majorstuen og roser arbeidsplassen som ser løsninger framfor hindringer.

Historien om Anna Emilie står i siste nummer av CP-bladet som er medlemsbladet til CP-foreningen. De er medlem av Hjernerådet. Den opprinnelige saken er skrevet av redaktør og informasjonsrådgiver Charlotte Åsland Larsen, som også har tatt bildene. Hjernerådet har forkortet saken og tilrettelagt for Hjernerådets Facebookvegg og nettside.

Del artikkel