Partnerskapet for oppfølgingen av regjeringens hjernehelsestrategi består av aktører som er invitert av Helsedirektoratet. Deltakerne representerer brukerorganisasjoner, spesialisthelsetjenesten, kommunale helse- og omsorgstjenester, Hjernerådet og andre relevante fagmiljøer. Fra venstre: Annbjørg Hausken, Henrik Peersen, Maren Trebler, John Stigum, Grete Müller, Silja Nicoline Angellsen, Kaja Fjell Jørgensen, Anne Hilde Bjøntegård og Anette Storstein. Magne Wang Fredriksen, Marte Kvittum Tangen, Eva Buschmann, Ingrid Thunem, Anne Gamme og Hilde Katralen var ikke til stede da bildet ble tatt.
PUBLISERT: 5. DESEMBER 2024
Roser samarbeidet i Partnerskapet
Den første perioden (2018-2024) av verdens første politiske hjernehelsestrategi går mot slutten. – Vi står nå på terskelen til en ny epoke, og jeg ser frem til å bygge videre på det solide fundamentet vi har lagt, sier prosjektleder Silja Nicoline Angellsen i Helsedirektoratet. De to siste årene har hun ledet arbeidet i Partnerskapet for oppfølging av Den nasjonale hjernehelsestrategien.
Partnerskapet for oppfølging av verdens første hjernehelsestrategi består av aktører fra både brukerorganisasjoner, spesialisthelsetjenesten, kommunale helse- og omsorgstjenester, Hjernerådet og andre relevante fagmiljøer. De er alle utvalgt av Helsedirektoratet for å være pådrivere i arbeidet med Hjernehelsestrategien.
– Partnerskapet er en gullgruve! Samarbeidet med partnerskapet bidrar til at Helsedirektoratets arbeid blir mer effektivt, inkluderende og bærekraftig. Medlemmene av partnerskapet bringer med seg unik innsikt og erfaring og gir verdifulle innspill som jeg mener forbedrer kvaliteten på arbeidet med hjernehelsestrategien.
Partnerskapet kan identifisere svakheter og foreslå forbedringer som kan være krevende for Helsedirektoratet å oppdage alene, da partnerskapet har større forutsetninger for å vite hvor «skoen trykker», sier seniorrådgiver Silja Nicoline Angellsen.
Hun gir også ros til Hjernerådet.
– Hjernerådets deltakelse i Partnerskapet har vært av svært stor verdi. Deres engasjement og drivkraft gjør samarbeidet både spennende, fremtidsrettet og læringsrikt.
Nye temasider og statistikk
I løpet av nåværende strategiperiode har mange viktige saker blitt løftet frem av medlemmene i partnerskapet.
– For eksempel har behovet for tilgang til informasjon om hjernehelse og hjernesykdommer blitt diskutert. Dette førte til at Helsedirektoratet i fjor utarbeidet og lanserte en temaside om hjernen, hjernehelse og hjernesykdommer på Helsenorge, rettet mot befolkningen. I tillegg ble det lansert en temaside om hjernehelse rettet mot helse- og omsorgstjenesten, forteller Angellsen.
Et annet utfordringsområde som partnerskapet har løftet frem, er at den totale sykdomsbelastningen av hjernesykdommer ikke er synlig i helsestatistikken. Som en respons på dette har Helsedirektoratet startet arbeidet med å samle inn relevant statistikk. Et viktig skritt i denne retningen var utarbeidelsen og lanseringen av rapporten «Pasienter med hjernesykdommer i spesialisthelsetjenesten» i år.
I tillegg har partnerskapet vært tett involvert i arbeidet med å utforme utkastet til den oppdaterte hjernehelsestrategien, helt fra starten av prosessen. Medlemmene har ansvar for å formidle synspunkter fra sin organisasjon og dele informasjon om arbeidet med hjernehelse tilbake til sin organisasjon.
Offentlig høring
På den siste dagen i desember går nåværende hjernehelsestrategi ut på dato. Utkastet til en oppdatert strategi er sendt på offentlig høring med frist 30. januar. – Vi ser frem til å gjennomgå innspillene fra den offentlige høringen. Utkastet skal oversendes Helse- og omsorgsdepartementet senest 1. mai neste år, sier Angellsen.
Det er Helse- og omsorgsdepartementet som har beslutningsmyndighet og skal ferdigstille og lansere den oppdaterte hjernehelsestrategien i 2025.
– Helsedirektoratet fortsetter arbeidet med hjernehelse neste år og ser frem til å møte nye utfordringer i den kommende strategien. Vi ser frem til å samarbeide videre med Partnerskapet for å legge til rette for bedre hjernehelse og bedre tjenester til personer med hjernesykdommer og deres pårørende, sier Silja Nicoline Angellsen.