Scroll Top

Riktig mat gjorde Mathias frisk

Mathias hadde tidligere 40-50 epileptiske anfall i timen og var veldig sosialt hemmet. Med ketogen diett ble han anfallsfri på tre dager. Dietten krever streng kontroll av hva han spiser.


PUBLISERT 2.6.2018

Riktig mat gjorde Mathias frisk

-Jeg er frisk så lenge jeg spiser riktig. Spiser jeg noe galt, får jeg anfall, forteller Mathias Steinhagen (21). Han går på ketogen diett som behandling for sin epilepsi.

Mathias hadde høy anfallsfrekvens igjennom barndommen og var veldig hemmet sosialt. Det kunne være 40-50 anfall i timen. –Bursdager og å være ute med venner var ikke min greie, sier han. I 2009 satte Spesialsykehuset for epilepsi han på ketogen diett.

Anfallene borte etter tre dager

–Jeg merket forskjell med en gang. Det var magisk. Etter tre dager var anfallene helt borte, forteller han.

Det har vist seg at Mathias har Glut1-mangel, en genetisk sykdom som påvirker transport av glukose til hjernen og som forårsaker epileptiske anfall. Han synes ketogen diett er vanskelig å følge. Matvarene må måles opp supernøyaktig, helt ned på grammet. Og han brukte lang tid på å lære seg det hele. –Det handler i hovedsak om at jeg må holde meg unna raffinert sukker og stivelse, sier han.

Prinsippene for ketogen diett er ganske like for mange, men må tilpasses individuell, og til det trengs medisinsk hjelp.

Ketogen diett stadig mer aktuell

Ketogen diett var ganske nytt da Mathias startet, nesten litt tabu. I dag er ketogen diett mer aktuell i epilepsibehandlingen enn noen gang, selv om det finnes ny medisin. Det er flere varianter av dietten, men felles er at opptil 90 prosent av energien kommer fra fett. Dietten inneholder ekstremt lite karbohydrater og moderat med proteiner. Dette gjør det nødvendig med tilpasset kosttilskudd for å få nok vitaminer og mineraler, noe medisinsk personell må veilede på.

Mathias sin historie viser at det har stor betydning hva vi mennesker spiser. Generelt kan det sies at kostens betydning bør sterkere fram i forskningen, for både generell helse og for sykdomsbehandling. Historien til Mathias er hentet fra Epilepsinytt, bladet til Norsk Epilepsiforbund. Epilepsiforbundet er medlem av Hjernerådet.

 

Del artikkel