
Fra mandag 16. juni til torsdag 19. juni møtes over 900 hjerneforskere og studenter fra hele verden på Universitet i Oslo. I den anledning er Hjernerådet med å invitere til politisk debatt med temaet: «Hvordan kan Norge styrke sin posisjon innen hjerneforskning?»
PUBLISERT: 10. JUNI 2025
Velkommen til politisk debatt under FENS Regional Meeting!
I samarbeid med Hjernerådet inviterer FENS Regional Meeting til politisk debatt. Tema for møtet er: «How Can Norway Strengthen its Position in Brain Research? – On Research Policy and the Future of Neuroscience»
Tid: tirsdag 17. juni klokka 12:30-13:45
Sted: Sophus Lies Auditorium på Universitetet i Oslo.
Møtet er gratis og åpent for alle.
– Hjerneforskning og kunnskap om hjernesykdommer er viktig. Dette er et forskningsområde hvor Norge har svært gode muligheter for virkelig å gjøre en forskjell. Vi har mange fremragende miljøer og sterke tradisjoner innenfor hjerneforskning. Med nye teknologier står vi på terskelen for virkelig kunne få gjennombrudd i vår forståelse av sykdomsmekanismer, sier Marianne Fyhn, generalsekretær i Norwegian Neuroscience Society (NNS). Sammen med loanna Sandvig, presidenten i NNS, er Marianne Fyhn initiativtaker og hovedansvarlig for å arrangere FENS Regional Meeting i Oslo.
FENS står for Federation of European Neuroscience Societies og er en paraplyorganisasjon for 44 nevrovitenskapelige foreninger fra 34 europeiske land. Annethvert år arrangerer de FENS Forum, Europas største vitenskapelige konferanse innen nevrovitenskap, og annethvert år har de noe som kalles regionalt møte. Denne gangen foregår møtet i Oslo for første gang.

– Vi tenker at FENS Regional Meeting er en unik mulighet for politikere å høre fra dem som vet hvordan fremragende forskning bygges internasjonalt, og få belyst hvordan rammene for norsk helseforskning samsvarer med behovene og hva som skal til for å skape innovasjon for å lykkes med å utvikle ny behandlinger. Dette er spennende tema å diskutere, sier Fyhn.
– For Hjernerådets del er det viktig å bidra til debatt om hvordan oppfølging og behandling av hjernesykdommer kan forbedres, sier John Stigum, interessepolitisk rådgiver i Hjernerådet.
Hjernen er på topp i statistikk i tap av helse på verdensbasis og i Norge. Tall fra Global Burden of Disease viser at hjernesykdommene samlet utgjør 29 prosent av den totale sykdomsbyrden.

– Derfor ønsker vi å rette blikket mot rammebetingelsen for hjerneforskningen og stille spørsmålet; kan vi bli bedre enn i dag? Vi vil ha diskusjoner om infrastruktur, samarbeid og finansiering. Vi tror at dersom vi kan enes om felles målsettinger er det lettere å etablere tiltak og samarbeid mellom forskningsmiljøene, sier Stigum.
Innleggene vil bli holdt på engelsk, mens panelsamtalen foregår på norsk.
Programmet er som følger:
12:30-12:35 Henrik Peersen. Secretary General of the Norwegian Brain Council.
Welcome and introduction.
12:35-12:50 Ole Petter Ottersen. Professor, University of Oslo
What do we need to achieve breakthroughs in brain research and better patient treatment?
12:50-13.05 Katrine Rolid. Senior Advisor, The Norwegian Research Council.
The framework for health research in Norway. How do we facilitate brain and neurological research?
13.05-13:20 Tomás Ryan. Professor, Trinity College Dublin.
The state of brain research in Europe.
13:20-13:45 Political conversation, moderated by Martin Gray, editor of the newspaper Dagens Medisin.
Participants:
Usman Ahmad Mushtaq. Secretary of State, Department of Health.
Kari-Anne Jønnes. Member of Parliament, The Conservative Party of Norway.
Hanne Flinstad Harbo. Professor and Dean of the Faculty of Medicine, University of Oslo.
Ole Petter Ottersen. Professor, University of Oslo.
Velkommen!