Scroll Top

Nevropodden lages av fire leger ved Nevrologisk avdeling, Oslo universitetssykehus. Fra venstre: Lise Elveseter, Karoline Haslum Kongsvik og Jeanette Koht. Anna Therese Bjerkreim var ikke tilstede da bildet ble tatt. (Foto: Christine Kristoffersen/Hjernerådet)

Lager podkastserie om nevrologi

Fire kvinnelige leger ved Oslo universitetssykehus står bak Nevropodden – en podkastserie om nevrologi og nevrologiske sykdommer. Serien er blitt svært populær. 48 episoder er i skrivende stund lastet ned mer enn 172.000 ganger!

Publisert 12. desember 2023 | Tekst og foto: Christine Kristoffersen/Hjernerådet

I et rom på Oslo universitetssykehus er det rigget til et knøttlite studio. Rommet har akkurat plass til tre stoler og et skrivebord med opptaksutstyr. Der spilles det inn stadig nye episoder av podkastserien Nevropodden, rettet mot studenter og leger i spesialisering i nevrologi. Men det er ikke bare folk i målgruppen som lytter.

– Både pasienter, pårørende og helsepersonell har glede av episodene våre! forteller Jeanette Koht. Hun er nevrolog og overlege ved Nevrologisk avdeling, Oslo universitetssykehus, og også nestleder i styret til Hjernerådet. Det var hun som fikk ideen til podkasten høsten 2020.

Anna Therese Bjerkreim.

– Det startet først med litt småsnakk om dette i gangene, også plutselig var Jeanette, Lise og jeg i gang. Det hele startet med masse gode ideer, mye latter, godt mot og god stemning, forteller Karoline Haslum Kongsvik.

Nylig fikk redaksjonen sitt fjerde medlem, Anna Therese Bjerkreim.

– Jeg ble med i Nevropodden fordi jeg synes formidling er gøy og viktig. Det er også en fin anledning for meg å lære mer om faget, både gjennom forberedelser til tema vi skal snakke om, og gjennom samtale med eksperter på de ulike temaene.

Jeg har hørt mye på Nevropodden før jeg ble med og synes de har gjort en veldig god jobb. Siden jeg har kort fartstid i spesialiseringen representerer jeg på sett og vis mange av lytterne til Nevropodden, forteller Bjerkreim.

Gir mestringsfølelse

Som regel er de to leger i studio hver gang. Ofte har de med seg en gjest.

– Det har vært utrolig stas å være med i Nevropodden. Det har gitt meg mye mestringsfølelse på et område som var ganske ubehagelig i starten. Det føltes så unaturlig å skulle sitte i studio og snakke inn i en mikrofon, og ikke minst det å høre seg selv på opptak i etterkant. Men med tiden er det blitt naturlig. I tillegg er vi et utrolig godt team. Og så får vi møte så mange spennende og flinke personer, forteller Haslum Kongsvik.

– Hvilke temaer er mest populære?

– De mest populære episodene er på de sykdommene som er hyppigst forkommende. I tillegg er det en episode, hvor vi forklarer hva nevrologi er, «nevrologi123», som har ligget på lyttertoppen hele tiden, forteller Koht.

Nerding på høyt nivå

– Jeg glemmer aldri episoden «Hjernen er julestjernen» med Kaja Nordengen. Rett og slett fordi den var så gøy å spille inn. Det var nerding på høyt nivå, forteller Lise Elveseter.

 – Vi får jobbe med nevrofaget på en annerledes måte enn det vi gjør til daglig, og samtidig lære mye om lydinnspilling og redigering. Vi gjør alt rundt innspillingen selv, og det gir jo en mestringsfølelse. Det jeg kanskje liker aller best med Nevropodden er det å kunne sitte i studio og spørre fritt om alt mulig jeg lurer på innen et tema, ofte fra folk jeg har lest bøkene til. Det oppleves som et stort privilegium! sier Elveseter.

– Hvordan har det seg at det bare er kvinnelige programledere?

– Det er jo flere kvinner nå som utdannes til å bli leger, også var vi fire de ivrigste akkurat på dette prosjektet. Det har derimot ikke vært vanskelig å få mannlige intervjuobjekter. Vi fire jobber dessuten veldig godt sammen, forteller Jeanette Koht.

– Målet er å gi lytterne en kort og fin oppdatering på temaet, uten at vi fortaper oss i detaljer. Litt enkelt forklart: nevrologi på cirka 20 minutter.


Nevropodden er en podkastserie om nevrologiske sykdommer hvor du kommer tettere på nevrologi ogsykdommer i nervesystemet. Podkasten produseres av leger ved Oslo universitetssykehus, Nevrologisk avdeling. I redaksjonen: Karoline Haslum Kongsvik, Lise Elveseter, Anna Therese Bjerkreim og Jeanette Koht. Du finner podkasten HER.


I 2022 var Nevropodden en av vinnerne av Utdanningsprisen ved Oslo universitetssykehus. Den gang sa juryen: «Nevropodden er en medisinsk podkastserie av høy faglig kvalitet som er utviklet og produsert av ansatte ved Nevroklinikken. Den representerer et pedagogisk verdifullt og innovativt digitalt verktøy som bidrag til kunnskapsspredning og fagutvikling. Den egner seg for leger i spesialisering i nevrologi og også andre som ønsker å lære mer om nevrologiske sykdommer. Det er et stort utvalg av temaer med inviterte fagpersoner.»

© 2023 Min hjernehelse – ISSN 2704-0577

Del artikkel