Scroll Top

Da Dot Elisabeth fylte 50 år, gav hun seg selv en spesiell gave: Et tandem fallskjermhopp!


PUBLISERT 1.5.2019

Utfordrer seg selv til bedre hjernehelse

Jeg ser på trening som en jobb. Uten trening blir muskulaturen stiv, sier Dot Elisabeth Bergh (59) som er født med cerebral parese og tosidig hørselstap.

Min viktigste jobb er å være aktiv, sier Dot Elisabeth. -Uten aktivitet blir muskulaturen stiv, og balansen dårlig. Jeg har aldri fått lov til å sette meg ned, sier hun og forteller om foreldre som alltid har heiet henne opp av stolen. Det har ført henne inn i paraidrett der hun har fått mange medaljer. Nå er hun verdensmester i vannski for funksjonshemmede. I juli skal hun forsvare tittelen, da er VM i Norge, nemlig på Skarnes i Odalen.
Dot Elisabeth har diagonal nedsatt funksjon i venstre arm og høyre bein, noe som gir vinglete gange. Likevel står hun på vannski som jo nettopp krever balanse.

– Det gir så mye mestringsfølelse og endorfiner å stå oppe på de skiene! Teknikk er mye av hemmeligheten, resten er vilje. Feilen mange gjør når de skal prøve vannski, er å tro at de skal klare det med en gang. Du kan ikke gi deg, selv om du faller. Du må prøve igjen og igjen og igjen. Til slutt går det, sier hun.
Opp gjennom årene har Dot Elisabeth holdt på med ulike aktiviteter bl.a. slalåm, sykling og svømming. Det er blitt seilturer og fjellturer. Som barn drev hun terapiridning.

Ekstremsport gav mersmak

– Det er viktig å gi seg selv nye utfordringer, så jeg har tenkt litt på strikkhopp. Det ser moro ut, sier hun. Da hun fylte 50 år, gav hun seg selv en spesiell gave. Hun kjøpte et tandem fallskjermhopp, men fortalte det ikke til noen før hun hadde gjennomført – og overlevd, som hun sier. Trygt nede på bakken var hun ikke sen om å ringe sin 81 år gamle mor: – Hei mamma. Nå har jeg hoppet i fallskjerm!
Dot Elisabeth trener annenhver dag.

– Min viktigste motivasjon er at jeg vil leve et selvstendig liv uten senskader. Jeg kjenner flere på min alder med samme type cerebral parese som sitter i rullestol på grunn av muskelstivhet og spasmer. Dit skal ikke jeg. Jeg skal gå på egne bein! Sier damen med stålvilje og humør.
Historien om Dot Elisabeth har stått i bladet «Din Hørsel», medlemsblad til Hørselshemmedes Landsforbund. Hjernerådet har med tillatelse forkortet og bearbeidet for vår facebookvegg. Fotoene er private.

Del artikkel