Scroll Top

– For en overraskelse! Jeg hadde ikke ventet å få overbragt nyheten med blomster og gavesjekk. For en greie! jubler Astrid Kristine sammen med Peggy Ranheim og Henrik Peersen fra Hjernerådet. Hun er en av tre forskere som har søkt Stiftelsen Dam gjennom Hjernerådet – og fått innvilget søknaden sin.


PUBLISERT 19. OKTOBER 2023

Får støtte til tre nye forskningsprosjekter

Hjernerådet får støtte til tre nye forskningsprosjekter av Stiftelsen Dam. – Dette er intet mindre enn fantastisk og sikrer viktige midler til hjerneforskning! sier Henrik Peersen, generalsekretær i Hjernerådet.

I år deler Stiftelsen Dam ut 111 millioner kroner til 39 ulike forsknigsprosjekter. Hjernerådet er søkerorganisasjon til tre av prosjektene som får støtte.

De heldige mottakerne er:

Ane Wilhelmsen-Langeland: «Ikke-medikamentell søvnbehandling i gruppe for mennesker med psykiske lidelser».

Per Selnes: «Progressiv degenerasjon av det sentrale og perifere nervesystem i en norsk slekt»

Astrid Bjørnebekk: «Anabole steroider og hjernehelse; ungdomskilden som fremskynder aldring?»

Tildelingen kunngjøres 15. oktober hvert år. I dagene før tildelingen pleier Stiftelsen Dam å plukke ut noen av de heldige og overraske dem med sjekk og blomster. En av dem som ble plukket ut i år var Astrid Kristine Bjørnebekk, seniorforsker ved Seksjon for klinisk rus og avhengighetsforskning (RusForsk) og leder av en forskningsgruppe for anabole androgene steroider ved Oslo Universitetssykehus.

– Det ringte i bjella i korridoren, en slik som vi ringer ved gledelige nyheter. Jeg trodde noen hadde fått akseptert en artikkel. Så kommer Peggy og Henrik fra Hjernerådet, og en jeg ikke kjente som var fra Stiftelsen Dam, for å overbringe de gode nyhetene. For en overraskelse! utbryter Astrid.

Det er tredje gang hun er i finalen til Stiftelsen Dam. Dette året sendte hun to skissesøknader på helt ulike prosjekter, der den ene ikke kom gjennom nåløyet. – Alle søknadene jeg har sendt har vært med Hjernerådet som søkerorganisasjon. De har vært en fin støtte og heiet! forteller Astrid.

Forskningsprosjektet hun har fått støtte til heter «Anabole steroider og hjernehelse; ungdomskilden som fremskynder aldring?»

– Kort fortalt så skal vi i prosjektet undersøke om bruk av anabole steroider påvirker mål for biologisk aldring som telomer-lengde og hjernealdring, og hvordan hormonelle svingninger og ubalanse påvirker den psykiske helsen. Iblant selges anabole steroider inn som noe som kan bremse aldringsprosesser, men vi har funn som tyder på at det motsatte kan være tilfelle. Dette vil vi utforsker nærmere med ulike mål på biologisk aldring.

Vi vil undersøke sammenhenger mellom AAS-bruk, telomer-lengde, hjertemål, hormoner, mental helse og mål på hjernealdring. Vi vil også sammenligne funn fra vår norske populasjon med amerikanske funn. Det overordnede målet er å utnytte kunnskapen om pasientgruppen for å opplyse andre instanser i helsesektoren, for å oppnå målrettet forebygging og behandling, forteller Astrid Kristine Bjørnebekk.

Hun syns det var ekstra hyggelig å bli overrasket på jobben. – Jeg har merket at det har vært vanskeligere å få midler i de siste årene, og mye tid går med på å planlegge prosjekter og å skrive søknader. Veldig godt å få en bekreftelse på at det nytter å søke. Nå gleder jeg meg til å ansette en postdoktor og føre dette feltet videre med den planlagte forskningen!


Stiftelsen Dam er en av Norges største stiftelser og gir penger til helse- og forskningsprosjekter. Pengene de deler ut får stiftelsen av Norsk Tipping. Vil du vite mer om historien til stiftelsen, se HER.


Astrid Kristine Bjørnebekk søkte støtte fra Stiftelsen Dam gjennom Hjernerådet. – Vi har god kompetanse på hvordan man kan ha reell brukermedvirkning i et prosjekt og vi gir tilbakemeldinger og råd gjennom både søknadsprosessen og i prosjektperioden der det er ønskelig, sier organisasjonsrådgiver Peggy Ranheim. Er du forsker og ønsker å søke støtte til et nytt prosjekt? Ta kontakt med Peggy på epost: peggy@hjerneradet.no

Del artikkel