Scroll Top

Bilde av arbeidsgruppen på første planleggingsmøte. Foto: Privat Fra venstre: Pål Gunnar Larsson, Arild Egge, Ane Eidahl Konglund, Jugoslav Ivanovic, Awais Mughal Ahmand
17. august 2023 | kl 16:30 – 17:15

Nevrokirurgi – fra fantasi til virkelighet

Om arrangementet:

Jeg tar i bruk nye hjernekirurgiske løsninger i raskt tempo og teknologisk utvikling gir nye behandlingsmetoder. Metoder omfatter prosedyrer inne i hjernen og utenfor hjernen med ultralyd, laser, strøm og klassiske kirurgiske instrumenter.

Pasienter med bevegelsesforstyrrelser (skjelving og ufrivillige bevegelser) som skyldes Parkinson, har allerede i mange år hatt glede av teknologi i form av stimulator under huden koblet til elektroder som ligger dypt i hjernestrukturer. Elektrodene gjør at bevegelsesforstyrrelsene reduseres eller forsvinner. Pasienter med epilepsi kan ha nytte av stimulering av en liggende nerve på halsen og ulike former for hjernekirurgiske inngrep, for å redusere epileptiske anfall.

Utviklingen stopper ikke der! Ny behandlingsform er allerede en realitet for pasienter med skjelving; fokusert ultralyd som gjøres i en MR maskin. I denne behandlingen ligger pasienten med hodet i en vannavkjølt hjelm med mange ultralydshoder – dette gir millimeterpresisjon uten at stort kirurgisk inngrep er nødvendig. Behandlingen er skånsom og aktuell for flere pasientgrupper enn de som i dag får operert inn stimulatorer. Tilbudet er tilgjengelig i Danmark og Sverige allerede. Spørsmålet er om Oslo universitetssykehus vil bli i stand til denne type investeringer, med finansieringsform og fokus på innstramming som gjelder i helseforetakene? Kan et foretak med mange landsfunksjoner overhodet holde tritt med den teknologiske utviklingen – ligger det til rette for det?

Medvirkende:

Arild Egge, Overlege nevrokirurgi, Oslo universitetssykehus

Jan Kærup Bjørneboe, Forfatter/leder av brukerutvalget i Nevroklinikken, Oslo universitetssykehus

Ane Eidahl Konglund, Overlege nevrokirurgi, Oslo universitetssykehus

Pål Gunnar Larsson, Overlege nevrofysiologi, Oslo universitetssykehus

 

HVOR:  Hjerneteltet, Rådhusbrygga i Arendal. Veibeskrivelse fra Google kart

Arrangementet på nettsiden til Arendalsuka

Del artikkel