Scroll Top

Hjernen er aktiv mens du sover. Da utfører «hjernens vaskemaskin» en skikkelig «hjernevask». Avfall fjernes, og det ryddes i minner. Når du våkner, er du igjen fit for fight. Derfor er en god natts søvn så viktig. I dag lærer vi stadig mer om søvn og søvnproblemer.


PUBLISERT 14.12.2018

God søvn – sterk hjerne

Har du problemer med å sovne om kvelden? Våkner du flere ganger om natten, eller er lys våken grytidlig om morgenen? Du er ikke alene. Mange i Norge har søvnproblem, enten det gjelder ganske vanlige problem eller alvorlige søvnvansker knyttet til ulike sykdommer.

Vi mennesker bruker om lag en tredjedel av livet til å sove. Blir du 80 år gammel, har du sovet 27 av dem! Under søvn er vi bevisstløse og egentlig forsvarsløse. Bare dette forteller at det må være noe viktige som skjer i hjernen når vi sover.

Hjerneforskningen lærer oss stadig nye ting. For ikke mange år siden oppdaget forskerne hvordan hjernen drenerer ut overflødig vann. Herfra lærte de at hjernen vasker ut avfallsstoffer om natten under søvn. Avfallsstoffer er det mye av i hjernen til mennesker med demens. Er det noen sammenhenger her? Slik arbeider hjerneforskningen videre gjennom et stort internasjonalt samarbeid der norske forskere deltar aktivt.

Søvnproblem på grunn av stress, bekymringer, depresjoner osv. er ganske vanlig. Men gjennom kognitive modeller går det an å endre egne uhensiktsmessige tanker og handlingsmønstre knyttet til søvn. Det er hardt arbeid, men opptil 80 prosent lykkes om de følger fagfolks råd. God søvn er for de fleste mellom 6 og 9 timer per natt.

Det er mange ulike søvnsykdommer. En vanlig diagnose er rastløse bein, en kronisk, nevrologisk lidelse som går ut over nattesøvnen. 3-5 prosent av den voksne befolkningen har dette, flest kvinner. Søvnapné dvs. pustestopp under søvn, er også vanlig. Dette gir hyppige oppvåkninger og dårlig søvnkvalitet. Pasientene er også mer utsatt for en rekke sykdommer, som hjerneslag og depresjon. Blant de som er 30-60 år, er det 10-20 prosent av mennene som har søvnapné og 3-10 prosent av kvinnene.

Under finner du detaljert program for Hjernerådets søvnseminar:

God søvn – sterk hjerne

Populærvitenskapelig seminar om søvn og søvnvansker
Arrangør: Hjernerådet
Tirsdag 12. februar 2019 kl. 18-19.30
Litteraturhuset i Oslo, Wergelandsveien 29.
Konferansier: Anette Storstein, nestleder i Hjernerådet, overlege ved Haukeland Universitetssykehus

Velkommen og intervju med to som har opplevd søvnproblemer
  • Erling Guldbrandsen, professor i musikk. Erling plages av rastløse bein som gir søvnvansker.
  • Marit Aschehoug, likeperson i Søvnforeningen. Marit har søvnapné, dvs. pustestopp under søvn som fører til dårlig søvnkvalitet.
Hva skjer i hjernen når vi sover – de nyeste forskningsresultatene

Professor Erlend Arnulf Nagelhus, Institutt for medisinske basalfag, Universitetet i Oslo Hjernen bruker søvntiden til å vaske vekk avfall som har samlet seg gjennom dagens arbeid. De gåtefulle glia-cellene, som utgjør halvparten av cellene i hjernen, er viktige for denne «hjernevasken». Hjernens vaskemaskin skrus på når du sovner og av når du våkner. Under søvnen rydder hjernen også opp i minner så du får plass til ny læring. Forskningen på søvn og gliacellene fortsetter, og Erlend Nagelhus står midt oppi dette.

Søvnproblemer? Tips for en god natts søvn

Psykolog Lina Hantveit ved Lovisenberg DPS Raskere Tilbake

Sammen med psykolog Line Rustberggaard laget hun kurset Søvnskolen for flere år siden. Søvnskolen retter seg mot mennesker med innsovningsvansker, hyppige oppvåkninger og/eller tidlig oppvåkning som ikke skyldes sykdom eller andre organiske lidelser. Søvnskolen bygger på kognitiv teori, søvnhygieneråd og arbeidet til søvnforsker Bjørn Bjorvatn i Bergen.  Programmet er krevende, men studier viser at 80 prosent av deltagerne får forbedret søvn dersom de følger opplegget.

Når rastløse bein tar nattesøvnen fra deg– vanligere enn du tror

Nevrolog Einar Kinge ved Sandvika Nevrosenter

Så mange som opptil en halv million nordmenn er plaget av rastløse bein. Dette er en nevrologisk, kronisk lidelse som er kjennetegnet ved kribling i beina og en uimotståelig trang til å bevege seg. Symptomene oppstår særlig om kvelden og natten, og gjør at det kan bli vanskelig å sove, ikke minst å få den gode, dype REM-søvnen. Både menn og kvinner kan få rastløse bein, men det en overvekt av kvinner. Nevrolog Einar Kinge møter ofte disse pasientene, for på Sandvika Nevrosenter har de spesialisert seg på rastløse bein.

Spør ekspertene om søvnproblemer

I panelet:

Erlend Nagelhus
Lina Hantveit
Einar Kinge
Erling Guldbrandsen
Marit Aschehoug
Slutt ca. kl. 19.30

Del artikkel