Frem til 26. november kan publikum stemme på den de ønsker skal vinne. Her ser vi en av de 11 fotografene i prosjektet, Catharina Caprino, bli intervjuet om hvordan det var å ta bildet «En levende hjerne».
PUBLISERT 14. NOVEMBER 2023. INTERVJU MED KAJA NORDENGEN LAGT TIL 15. NOVEMBER 2023
Fotoprosjektet «Hjernen er deg!» er nominert til Helseprisen 2023
Vil du hjelpe oss i Hjernerådet å løfte frem hjernehelse som tema? Vi trenger din stemme Stiftelsen Dam har utnevnt tre prosjekter til å konkurrere om Helseprisen 2023. Et av dem er fotoprosjektet vårt, «Hjernen er deg!». 11 fotografer har samarbeidet med 11 hjernespesialister om å billedlegge 11 ulike temaer relatert til hjernen. Utstillingen vår har turnert Norge rundt, og nå har vi mulighet til å vinne den gjeve Helseprisen.
– Kjempestas at «Hjernen er deg!» er nominert til Helseprisen 2023! Jeg har laget innlegg både på min private Facebook-side og den offentlige «hjerneforskeren»-kontoen på Instagram for å få folk til å stemme, forteller Kaja Nordengen, hjerneforsker, lege og kjent for de bestselgende bøkene «Hjernen er stjernen» og «Hjernetrening».
– Jeg har selvsagt allerede stemt, både fra mobil og laptop. Og jeg oppfordrer alle som leser dette til å gjøre det samme! sier den kjente hjerneforskeren.
Fotoprosjektet «Hjernen er deg» består av bilder fra 11 fotografer som tolker hvert sitt tema om hjernen. Noe av det unike ved prosjektet er at hver fotograf har samarbeidet med hver sin fagmentor. Fagmentoren, en ekspert på hjernen, har gitt verdifulle innspill underveis i den kreative prosessen.
Kaja Nordengen har vært fagmentor for fotograf Catharina Caprino. Samarbeidet resulterte i bildet «En levende hjerne».
– Det var en veldig spennende oppgave å bli innlemmet i et prosjekt der vi skulle kombinere det faglige og det kreative. Det var lærerikt og utfordrende å diskutere hvordan den flotte hjernen vår kunne fremstilles riktig og hvilke faggrupper vi kunne involvere for å kunne avbilde en fersk, lyserosa hjerne.
Slike bilder er det svært få av, og det bidrar til å gjøre akkurat dette arbeidet så unikt. Samtidig skulle bildet skille seg fra bilder i lærebøker, og allerede på første møte med fotografen kom diskusjonen med å plassere hjernen på blå fuskepels opp. Det er nok for mange et overraskende valg, og for meg bidrar dette valget til å flytte bildet fra dokumentasjon til kunst, sier Kaja Nordengen.
– Hva syns du om fotoprosjektet?
– Slik jeg ser det, er dette prosjektet veldig vellykket ved at Hjernerådet har lykkes i å vise frem leger og forskere som jobber med hjernen, pasienter som er rammet av hjernesykdommer og ikke minst hjernen selv.
Man har her klart å forene fag og kunst med en sterk forankring i begge leire. Videre er det gjort et stort arbeid i å tilgjengeliggjøre utstillingen for folk flest med gratis utstillinger over hele landet, inkludert Rådhusplassen og Arendalsuka. Her har Hjernerådet klart å tenke utenfor boksen når det gjelder formidling, og det trengs, mener Nordengen.
Vil du også stemme frem «Hjernen er deg!» til Helseprisen 2023? Trykk på knappen nedenfor og følg anvisningen:
FAKTA: Helseprisen er Stiftelsen Dams utmerkelse som årlig deles ut til et helseprosjekt i regi av en frivillig helseorganisasjon. Den deles ut den 5. desember på Frivillighetens dag av helseminister Ingvild Kjerkol.
Fotograf Catharina Caprino forteller om bildet «En levende hjerne» i utstillingsmagasinet til «Hjernen er deg!»:
– Min oppgave for prosjektet var alltid å ta det ene bildet som skulle presentere hjernen. Jeg elsket oppdraget – hvordan vise en hjerne i mitt uttrykk, med ønske om at man ser den i et nytt lys. Vi har jo alle sett plastmodeller, illustrasjoner eller kanskje en på formalin (konserveringsmiddel). Jeg gikk hjem og begynte å brainstorme alternative retninger. Så fikk jeg plutselig en mail…
«Emne: Tilgang til hjerne for fotografering
Svært gode nyheter, vi har fått tillatelse til å fotografere en hjerne rett etter en obduksjon, på patologisk avdeling på Ahus.»
Det forandret alt.
Jeg var plutselig på standby i en 2 ukers-periode. Vi ventet på en obduksjon der alt skulle stemme og der det var stor sannsynlighet for en frisk hjerne. Allerede noen dager inn ringer telefonen kl 6 på morgenen. Jeg er forberedt. Jeg har gjort tester med kjøttdeig i studio, har kamera og utstyr pakket, bilen har full tank, jeg har snakket med ansvarlig lege mange ganger, befart obduksjonssalen, vet hvor jeg skal jobbe, hvor stor plass jeg har til rigg, hvor strømuttak ligger og all annen nødvendig logistikk. Dette må gå fort. Mens jeg rigger opp bak en lettvegg i obduksjonssalen hører jeg det jobbes. Lydene kan minne om en byggeplass. Ganske raskt får jeg beskjed om at hjernen er klar, og spørsmål om jeg er klar!? Jeg hadde lurt på hvordan jeg ville reagere på å se noe så rått, men det føltes overraskende normalt. Jeg gikk inn i jobbmodus og fokuserte på detaljene. Objektet foran meg var annerledes, vakkert og unikt absurd.
Dette prosjektet har vært en uforglemmelig og fantastisk opplevelse og for alltid forandret mitt forhold til hjernen. Tusen takk til Hjernerådet, Kaja Nordengen og Thomas Misje Mathiisen.
Catharina Caprino