Scroll Top

– Før hadde tinnitusen kontroll over meg. Nå har jeg kontroll over den, sier Hilde Albeck. Den store endringen kom da hun traff likeperson Jan Torp Pharo og fikk en ny hobby. Foto: Bjørg Engdahl.


PUBLISERT 11.9.2020

Hilde fikk kontroll over tinnitusen

Etter en tøff livsperiode hørte Hilde Albeck tinnituslyden i hjernen for første gang. Dette skjedde om høsten 2014. Lyden var grusom. Hvor kunne hun få hjelp? Og var det i det hele tatt hjelp å få?

Hilde deltok på mestringskurs, men trengte «noe mer». Det var da hun fant et oppslag hos fastlegen med navn på lokale likepersoner i Hørselshemmedes Landsforbund. Jan Torp Pharo ble Hildes redningsmann.

– Det gav en enorm trygghet å ha en person i nærmiljøet som hadde lært seg å leve med tinnitus, forteller hun.

Jan gav Hilde en ny hobby, geocaching. – Det er geocaching som holder min tinnitus unna, forklarte han.

Geocaching er en moderne form for turorientering der man bruker GPS eller smarttelefon i stedet for kart og kompass. Postene ligger gjerne på steder med flott utsikt eller severdigheter. Det var godt å komme seg ut i naturen, men det beste var likevel at hobbyen virket inn på livsgleden og tinnitusplagene til Hilde.

– Det var etter at Jan introduserte geocaching at ting begynte å snu. Jeg kom meg ut av en ond sirkel, sier Hilde. Hun er ikke kvitt tinnitusen. Lyden i hodet er der fortsatt og kan være ille enkelte kvelder og netter. – Men jeg er ikke redd. Jeg vet at det går over.

Hørselshemmedes Landsforbund har over 600 likepersoner. Hjernerådet understreker at også andre brukerorganisasjoner har likepersoner knyttet til de hjernesykdommene som de jobber med. Trenger du en likeperson, nøl ikke med å ta kontakt.

Historien om Hilde har stått i Din Hørsel, bladet til Hørselshemmedes Landsforbund (HLF). HLF er medlem av Hjernerådet. Opprinnelig tekst er av Bjørg Engdahl. Bearbeiding av teksten for Hjernerådets nettside og Facebookvegg er gjort av Hjernerådet.

Du kan lese hele historien om Hilde Albeck her.

Del artikkel