Scroll Top

Stortingspolitiker Nicholas Wilkinson overrakte prisen som Årets Hjernehelsejournalist 2020 til Marianne Thorshaug Kristiansen under avslutningen av Hjernehelsekonferansen. Den allsidige frilansjournalisten har skrevet for mange ulike publikasjoner og er opptatt av å gjøre fagstoff enkelt tilgjengelig for publikum. Prisen er et grafisk blad av kunstneren Stig Andresen. .


PUBLISERT 11.11.2020

Marianne Thorshaug Kristiansen – Årets Hjernehelsejournalist

Frilansjournalisten har byttet ut kjendisstoff med dybdejournalistikk. For sin aller første reportasje om hjernehelse er Marianne Thorshaug Kristiansen nå tildelt prisen som Årets Hjernehelsejournalist 2020. Den ferske prisvinneren mener at hennes mange år som kjendisreporter er til stor hjelp når hun skriver om tyngre fagstoff.

– Jeg setter utrolig stor pris på å motta denne utmerkelsen. Det er egentlig litt vanskelig å ta inn over seg, men jeg er så glad og takknemlig for å ha fått lov til å sette fokus på noe så viktig som hjernehelse, sier en rørt prisvinner.

Hjernehelse over hele VGs forside

Marianne Thorshaug Kristiansen (32) ble belønnet med tittelen som «Årets Hjernehelsejournalist 2020» for sin omfattende VG-reportasje i høst. «Slik får du god hjernehelse» sto det på forsiden av landets største avis 27. august, etterfulgt av fire sider med tips om hvordan man trener hjernen, ekspertenes råd, og informative intervjuer med kjente profiler.

Den årlige prisen blir tildelt en person som «har formidlet viktig informasjon til publikum om betydningen av å ta vare på hjernen sin og egen hjernehelse». Hjernerådets styre deler ut prisen og begrunner prisutdelingen i år med at gode helseråd er tydelige i Thorshaug Kristiansens VG-artikkel. «Hjernerådet takker Marianne for hennes reportasje om hjernehelse som fikk en så fremtredende plass i landets største avis», sa prisutdeler, stortingspolitiker Nicholas Wilkinson under overrekkelsen.

Fra kjendisstoff til fagstoff

For Marianne, som har jobbet som journalist i over 10 år, er slike reportasjer grunnen til at hun trives så godt i yrket. I de første årene av sin karriere var det kjendisjournalistikk hun jobbet med, og Thorshaug Kristiansen var dermed ofte å se ved den røde løper i kultur-Norge. I dag er hun eier og partner i et medieselskap. Det er allsidigheten i yrket som alltid har vært den største drivkraften. «Når ingen dag er lik», som hun selv sier. Derfor er Marianne glad for at hun de siste årene har beveget seg mot andre sjangre, som helse- og dybdereportasjer.

– Jeg lærer jo så mye selv og har faktisk innlemmet flere av hjernerådene i mitt eget liv. Som å gå på tur uten kart for eksempel. Jeg hadde ikke mye kunnskap om temaet på forhånd, og prøvde derfor å skrive saken slik at jeg selv kunne forstå den. Hjernehelse kan jo være et komplisert tema, og jeg tror det er en fordel at jeg har et tabloid gen som forenkler språket, sier 32-åringen, som også ønsker å takke reportasjens grafiske designer for prisen.

– Grafikken var med på å gjøre saken lærerik ved å få frem budskapet på en enkel måte og gjøre den mer spennende, understreker hun.

Tips om hjernehelse fra Magnus Carlsen

I reportasjen hadde Thorshaug Kristiansen med tips om god hjernehelse fra kjendiser som sjakkmester Magnus Carlsen og treningsekspert Yngvar Andersen, i tillegg til intervju med lege og hjerneforsker Kaja Nordengen og Hjernerådets generalsekretær Aud Kvalbein. Det var et bevisst journalistisk grep fra 32-åringens side.

– Jeg ønsket å snakke med både hjerneekspertene og profilerte personer som aktivt trener hjernen sin. Slik ble det enklere å forene fagekspertisen med det folkelige, og det håper jeg gjorde det lettere for leserne å forstå hva man selv kan gjøre for å bedre hjernehelsen, sier Marianne.

Journalisten påpeker at reportasjen har gitt mersmak. Prisutmerkelsen – hennes første i karrieren – tar hun imot som en uventet fjær i hatten. – Det har vært lærerikt og morsomt, og jeg er så takknemlig for å motta et så flott kunstverk, sier Marianne.

Prisen, som er et grafisk blad av kunstner Stig Andresen, får nå hedersplassen hjemme hos Thorshaug Kristiansen.

– Helt klart! Den skal opp på veggen i stua, sier hun stolt.

Del artikkel