En sterk og aktiv hjerne
Hjernehelse er grunnlaget for all annen helse. Hjernehelse er hvor sterk hjernen er til å bruke mulighetene som livet byr på – og til å få kroppen til å mestre og fungere godt.
God hjernehelse er knyttet til blant annet hukommelse og konsentrasjonsevne, til energi, regulering og aktivitet. Hjernehelsen utvikler seg fra svangerskapet og gjennom hele livsløpet. En sterk og aktiv hjerne kan også bidra til å beskytte deg mot sykdommer og lidelser i hjernen og nervesystemet. Hjernen er vårt uerstattelige organ. Vi må derfor aktivt bygge og ta vare på hjernehelsen.
Det var Hjernerådet som brakte begrepet hjernehelse til Norge. Det skjedde i 2015. Det gleder oss at stadig flere snakker om hvor viktig hjernehelse er.
Bygg hjernehelsen din
Du kan selv gjøre noe for å få god hjernehelse. Mange snakker om at de skal trene for å styrke hjertet. Det er bra, men faktisk er hjernen det organet i kroppen som har mest nytte av at du er fysisk aktiv. Her er ti tips for god hjernehelse:
- Sov nok: Søvn er viktig for god læring og for immunforsvaret.
- God fysisk form: Vær fysisk aktiv. 30 minutter hver dag med aktivitet som du liker, er god hjernehjelp.
- Spis sunt: Hjernen trenger energi. Spis variert og sunn mat. Drikk nok vann!
- Lær stadig noe nytt: Hold hjernen aktiv ved å gjøre nye ting. Ta en annen vei hjem, lag en ny middagsrett, les en bok eller lær deg et nytt ord.
- Fjern negativt stress: For mye stress forstyrrer læring og konsentrasjon, og kan forstyrre søvnen.
- Vær sosial: Småprat, hyggelige felles gjøremål og sosialt engasjement er super hjernetrim.
- Stump røyken: Det beste for hjernen er aldri å begynne å røyke. Det nest beste er å slutte.
- Vær forsiktig med alkohol: Måtehold er bra. Hjernen liker ikke å «bade» i alkohol.
- Pass på blodtrykket og blodsukkeret: Høyt blodtrykk, blodsukker og kolesterol er skadelig for hjernen. Vurder årlig legesjekk fra fylte 40 år.
- Beskytt hjernen: Bruk bilbelte. Og sykkelhjelm, også når du kjører el-sparkesykkel. Bruk hjelm ved risikosport.
Verdens helseorganisasjon WHO om hjernehelse
Hjernehelse er et begrep som vokser og vinner terreng. Det omfatter hjernens utvikling, plastisitet, funksjon og evne til å restituere seg gjennom livsløpet. God hjernehelse er en tilstand der enkeltmennesket kan bruke sine evner og sine kognitive, emosjonelle, psykologiske og atferdsmessige funksjoner for å mestre livet. Tallrike kombinasjoner av sosiale, biologiske og genetiske forhold spiller en rolle for hjernens utvikling og helse – fra før unnfangelse til livets slutt. Alt dette påvirker hjernens utvikling og hvordan vi tilpasser oss og reagerer på stress og motgang, men også hvordan hjernen finner strategier for å forebygge problemer og oppleve fremgang. Les mer.
The Lancet Neurology om hjernehelse
Hjernehelse er en tilstand av fullstendig fysisk, mentalt og sosialt velvære gjennom kontinuerlig utvikling og trening av hjernen. Les mer