Scroll Top

– I slutten av februar tilbyr vi for første gang profesjonell hjelp på vår snapchat. Temaet er epilepsi og mental helse, forteller Line Kristine Løvlie Opedal som leder arbeidet med Ung Epilepsi Snappen til Epilepsiforbundet.


PUBLISERT 6.2.2021

De snapper om epilepsi i hverdagen

Utfordringene kan være store for de som har epilepsidiagnosen. Noen typer anfall virker veldig skremmende på andre. Andre typer anfall merkes ikke ordentlig, men skaper usikkerhet. Ung Epilepsi Snappen lager et fellesskap der man kan snakke om erfaringer som folk gjør seg i dagliglivet med sin epilepsi.

 

-Epilepsiforbundet startet snappen for et år siden i tilknytning til den internasjonale epilepsidagen som alltid er andre mandagen i februar, sier Line Opedal til Hjernerådet. -I fjor var vi ni snappere. Nå er vi 30. Snapperne er også kurset for å kunne svare godt på spørsmål fra følgerne, forteller hun. Temaene dreier seg utfordringer knyttet til helsetjenesten, skole, jobb, og livet som sådan.

Stadig flere følgere

Følgerne er nå blitt en gruppe på ca. 900 mennesker. Snappen er egentlig beregnet for aldersgruppen 15-30, men de når alle aldre, dessuten både de som har epilepsi og de pårørende. Veksten startet særlig da Line begynte å samarbeide med Aisling Crotty som tar seg av Epilepsiforbundets Instagramkonto.  Line kan ikke få fullrost henne nok for det gode samarbeidet dem imellom.

-Snapperne forteller sine historier og om erfaringer de har i hverdagen. Det kan være opplevelser de har med helsetjenesten, det som skjer på skolen og på jobb, eller andre erfaringer. Epilepsi kan være en utfordrende diagnose å ha, fordi den ikke er så godt kjent hos folk flest. Følgerne våre er veldig aktive og kommer med kommentarer om at de kjenner seg igjen i det som blir skrevet, forteller Line.

Vil tilby profesjonell hjelp gjennom snappen

På Ung Epilepsi Snappen skal de nå i februar prøve å ha ett tema over en hele uke. De skal for eksempel ha en jenteuke og gutteuke.

– Er det noe spesielt ved å være gutt og ha epilepsi? Lager hormonene spesielle utfordringer? Og tilsvarende spørsmål for jenter, forteller Line.

I siste halvdel av februar skal de også prøve å tilby profesjonell hjelp over snapchat. Uketemaet skal da være epilepsi og psykisk helse. I forkant av uken vil de presentere fagpersonen som skal svare på spørsmålene. Fagpersonene vil være bl.a. nevrolog og epilepsisykepleiere. Spørsmålene må være av generell karakter og kunne gjelder mange. Det skal ikke være personlige spørsmål.

Men først skal Line markere den internasjonale epilepsidagen mandag 8. februar og ettårsdagen for oppstarten av Ung Epilepsi Snappen. Det ser hun fram til.

Del artikkel