Scroll Top

– Fotograf Catarina Caprino jobber med testfotografering av en kunstig hjerne i studio. I prosjektet skal hun fotografere en ekte hjerne, slik at du kan få se det mest komplekse organet vårt  fremstilt så naturtro som mulig.


PUBLISERT 23.3.2020

Hjernerådet sprer kunnskap gjennom kunst og forskning

Fotograf og kurator Hans-Olav Forsang har rekruttert ti fotografer mens Hjernerådet har hentet inn like mange hjerneeksperter. Til sammen blir de ti radarpar som sprer kunnskap om hjernen.

Still life-fotografen Catarina Caprino jobber med å fotografere en hjerne, og å fremstille den så levende som mulig. Det innebærer at når du ser på det ferdige bildet, skal du få et sannferdig inntrykk av hvordan det ser ut på innsiden av hodet ditt. Det er nemlig ikke grått, som mange tror. Prosjektet belyser ti ulike hjernetemaer, alt fra søvn og underbevissthet til dokumentarserier om mennesker som lever med hjernesykdom. Alle bildene skal bli en stor utstilling om hjernen, med tilhørende populærvitenskapelig seminar og undervisningsopplegg for skole. Prosjektet er støttet av Stiftelsen Dam.

Hjerneforskere samarbeider med kunstnere

Hver fotograf har tilgang på en hjernefaglig ekspert på akkurat det hjernerelaterte temaet de jobber med. Caprinos fagmentor er forfatter og hjerneforsker Kaja Nordengen. Hun forteller at den friske hjernen også har en frisk farge. Rosa. Fotograf Andrea Gjestvang følger en pasient gjennom en stor hendelse i livet: En operasjon av hjernen, organet som styrer alt. I tiden før, under og etter operasjonen, får pasienten tett oppfølging av hjernekirurg Einar Vik-Mo. Han er også fagmentor for Gjestvang.

Se vide om prosjektet HER

Hjerneådet presisrer at alle foto- og videoopptak i denne videoen er tatt før tiltakene mot spredning av koronaviruset ble innført.

Gjennom prosjektet “Hjernen er deg!” vil Hjernerådet formidle hvor unikt organet på toppen av kroppen er, og hva du kan gjøre for å ta vare på hjernehelsen din. Du vil også få kunnskap om hvordan det er å leve med en sykdom eller tilstand som påvirker funksjoner i hjernen eller nervesystemet.

Kom og utforsk hjernen over hele landet!

“Hjernen er deg!” skal ut på en turné som starter på Arendalsuka 10. august. Der blir det utstilling av alle de ti prosjektene som forteller om hjernen gjennom varierte uttrykk som foto, video og innsalg av musikk og grafisk tegning. Vi planlegger et populærvitenskapelig seminar i samarbeid med Oslo universitetssykehus. Ous stiller med foredragsholdere som vil gi oss hjernekunnskap av ypperste kvalitet. Etter Arendalsuka går ferden til Nordic Light Festival i Kristiansund 21. oktober. Der vil prosjektet stilles ut som en del av programmet for den anerkjente fotofestivalen. I tillegg planlegger vi et samarbeid med skolene i nærmiljøet og vil tilby et undervisningsopplegg knyttet til utstillingen. Neste stopp på turnéen er Hamar kulturhus, hvor “Hjernen er deg!” vises fra midten av november.

Hjernerådet takker Stiftelsen Dam for støtten som gjør prosjektet mulig. En stor takk rettes også til legemiddelfirmaene Merck, Novartis, Sanofi, Allergan og Desitin Pharma for støtte til “Hjernen er deg”.

 

Temaer, fagmentorer og fotografer i “Hjernen er deg!”

Hjerneforskning: Fagmentor Espen Dietrichs og Pål Gunnar Larsson, fotograf Damian Heinisch.

Demens: Fagmentor Knut Engedal og Katrine Selnes, fotograf: Sofie Amalie Klougart.

Søvn: Fagmentor: Erlend A. Nagelhus (1966-2020), fotograf Bjørnar Øvrebø

Hjernen som organ: Fagmentor Kaja Nordengen og Thomas Misje Mathiisen, fotograf: Catharina Caprino

Musikk og hjernen: Fagmentor Geir Olve Skeie, fotograf: Paul Sigve Amundsen

Livet etter hjerneslag :Fagmentor Hege Ihle-Hansen, fotograf Kaja Bruskeland

Livet med ryggmargsskade: Fagmentor Frank Becker, fotograf: Kaja Bruskeland

Underbevissthet: Fagmentor Ylva Østby, fotograf: Trine Hisdal

Hjerneoperasjon Fagmentor Einar Vik Mo, fotograf: Andrea Gjestvang

Tvangstanker: Fagmentor Bjarne Hansen, fotograf: Melanie Burford

Barnehjernens utvikling: Fagmentor Else-Marie Augusti, fotograf: David Allan Aasen

Del artikkel