
ORDSKY: – Vi ba medlemmene våre sende inn 10 ord som de forbandt med ordet «audiograf». Som vi ser ut fra resultatet, er «hjernehelse» et av de ordene som ble nevnt flest ganger, forteller Mona Elisabeth Hansen, leder i Audiografforbundet.
PUBLISERT: 4. MARS 2025
– Vi gleder oss til å samarbeide med Hjernerådet!
Audiografforbundet er Hjernerådets nyeste tilskudd og vårt medlem nummer 78. – Fra et audiografperspektiv er funksjonell hørsel viktig for god hjernehelse. Hørsel er også viktig for vår mentale helse. Vi håper at vårt medlemskap i Hjernerådet vil bidra til større fokus på sansetap, sier Mona Elisabeth Hansen, leder i Audiografforbundet.
En audiograf utfører hørselsutredninger som ligger til grunn når en øre-nese-hals lege skal sette en diagnose. Audiografen gir veiledning i hvordan hørselen fungerer og hvilke tiltak som kan forbedre høreevnen. Audiografer formidler høreapparat dersom hørselsfunksjonen tilsier at det er nødvendig.
Audiografer er autorisert helsepersonell med beskyttet tittel og har en bachelor i audiologi. Utdanningen er organisert under NTNUs Fakultet for medisin og helsevitenskap og Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap.
Ubehandlet hørselstap kan gi store konsekvenser for den det gjelder, både med hensyn til isolasjon, ensomhet, depresjon og kognitiv understimulering. Svekket hørselssans kan skje i alle aldre.
– Fra et audiografperspektiv er funksjonell hørsel viktig for god hjernehelse. Det handler om å opprettholde kognitiv funksjon. Hørsel er viktig for vår mentale helse. Mange med nedsatt hørsel rapporterer om en følelse av utenforskap, forteller Mona Elisabeth Hansen.
Den største utfordringen som løftes er at man hører lyd uten å kunne tolke eller forstå hva man hører. – Lyder vi hører blir omgjort til nerveimpulser. De sendes via hørselsnerven og videre til hørselssentret i hjernen. Hjernen registrerer, analyserer og filtrerer ut ifra situasjonen, andre sanseopplevelser og tidligere erfaringer.

Ved hørselstap kan anstrengelsen ved å høre bli så stor at informasjonen blir stående å «stange» i korttidsminnet eller i arbeidsminnet. Derfor er det viktig at et høreapparat blir tilpasset tapet av hørsel i de ulike frekvensene og at man bruker tid på tilvenning til lyd. Å bruke høreapparat er ikke som å begynne med briller. Har man nedsatt hørsel og høreapparat, er det viktig å bruke høreapparatet nær sagt i all våken tid, forteller Hansen.
Har man nedsatt hørsel, vil bruk av høreapparat bidra i å stimulere hørselssansen. Hørselssansen trenger trening som resten av kroppen for å opprettholde så god funksjon som mulig.
– De fleste tror at tinnitus er en lyd i øret. Men hva er det egentlig?
– Lydene du hører kommer utelukkende fra ditt eget nervesystem. Vanligste årsaker er alder, hørselstap, ulike skader i hode-nakkeregion eller endringer i livet som har gitt deg stress.
Tinnitus kan høres som ringing, summing, brusing eller lignende. Det er ikke en sykdom, men et symptom på underliggende aktivitet i hørselssystemet, følelsessystemet eller det autonome nervesystem. Dette kan skyldes skader i hørselsorganene, overeksponering av lyd eller i noen tilfeller som symptom på skade eller sykdom.
– «Vi hører med ørene, men lytter med hjernen.» Hva betyr det?
Det betyr at det å høre på lyder og lytting er to forskjellige prosesser. Når vi hører, er det en fysisk prosess der ørene våre fanger lydvibrasjoner og sender dem til hjernen. Men det å lytte innebærer aktivt å bearbeide og tolke lydene vi hører med hjernen, forteller Mona Elisabeth Hansen. – Lytting aktiverer flere senter i hjernen, både knyttet til følelser og minner.
Hva er Audiografforbundet?
Audiografforbundet er en yrkesorganisasjon for audiografer og ble stiftet i 1973. Organisasjonen arbeider for å bedre og sikre audiografers rettigheter og utdanningsvilkår, lønns- og arbeidsvilkår. – Vi jobber også for våre pasienters beste og tilstreber geografisk og kvalitetsmessig likt tjenestetilbud og rettigheter for alle mennesker som har behov for enten hørselsrehabilitering eller forebyggende hørselstiltak, forteller leder Mona Elisabeth Hansen. For mer informasjon, se www.audiograf.no