Våre
ARRANGEMENT:
Tidligere arrangement
14.-18. august 2023
Hjerneteltet under Arendalsuka finner du på Rådhusbrygga, tvers overfor Arendal Rådhus. Der er vi vertskap for over 30 arrangementer om hjernen.
Fotoutstillingen «Hjernen er deg!»
13.-25. april 2023 foran Rådhuset i Oslo
Utstillingen vil være utendørs. Hjernerådet inviterer til privat omvisning på fotoutstillingen 19. og 20. april. Omvisningen koster 250 kroner per person.
Ta kontakt med vår organisasjonsrådgiver Peggy for å booke tidspunkt: peggy@hjerneradet.no
Fotoutstillingen «Hjernen er deg!» i Hamar Kulturhus
Hjernerådet stiller ut i Hamar Kulturhus hele desember og januar måned. Galleriet har samme åpningstider som biblioteket. Mer info om utstillingen finner du HER.
Oslo Kongressenter
TORSDAG 3. NOVEMBER KL. 09:00
Den avhengige hjerne er tittelen på årets store happening: Hjernehelsekonferansen 2022.
Tid: torsdag 3. november klokka 09.00.
Sted: Oslo Kongressenter, Youngs gate 21, Oslo.
Konferansen er for både brukere og fagpersoner. Temaet er avhengighet. Noen er avhengige av kaffe og en daglig treningsøkt, eller de er hekta på en TV-serie. Man kan være arbeidsnarkoman eller shopoholiker…
Mange har avhengighetstrekk ved seg. Men hva er egentlig avhengighet?
I hovedsak handler avhengighet om det du selv ikke har kontroll over. Belønningssystemet i hjernen blir «kapret» av det man blir avhengig av, og dette prioriteres fremfor andre ting. Å forstå avhengighet bedre, er viktig på veien ut av problematisk avhengighet.
På konferansen vil du høre innlegg fra fagfolk, pårørende og mennesker som sliter med problematisk avhengighet.
Hele programmet finner du HER.
Inngangsbilletten inkluderer lunsj. Bindende påmelding.
Er du medlem i en av Hjernerådets 66 medlemsorganisasjoner, betaler du medlemspris. Oversikt over hvilke organisasjoner det er finner du HER.
Det er plass til cirka 200 deltakere. Vi praktiserer «først til mølla»-prinsippet. Når du melder deg på, betaler du samtidig for billetten. Påmelding med betaling i Vipps finner du HER.
Hjertelig velkommen til en svært interessant hjernehelsekonferanse!
Lær om hjernealder av hjerneforsker Einar August Høgestøl.
Hjernerådet – i samarbeid med Nevrologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus og Multippel Sklerose Forskningsgruppen Oslo – inviterer til publikumsmøte onsdag 28.september kl. 18.00-19.00.
Sted: Litteraturhuset i Oslo, Wergelandsveien 29. (2. etasje, Amalie Skram.)
Arrangementet er gratis.
– Gi meg et MR-bilde av hjernen din, og jeg kan si deg hvor gammel den er! sier hjerneforsker Einar August Høgestøl. Han er førsteamanuensis ved NORMENT (Norsk senter for forskning på mentale lidelser) og lege i spesialisering på Nevrologisk avdeling, Oslo Universitetssykehus.
For cirka ti år siden oppsto begrepet hjernealder. Hos noen mennesker er hjernen yngre enn personens alder, hos andre er den eldre.
God hjernehelse bidrar til å holde hjernen ung. Tapt hjernealder er nemlig nettopp …tapt.
Hvordan kan forskerne finne ut hvor gammel en hjerne er? Og hvordan tar du best vare på din egen hjerne?
Kom og hør Einar August Høgestøl sitt spennende foredrag om hjernealder!
Du møter også Irene Voldsbekk, stipendiat og psykolog ved NORMENT. Hun skal snakke om hva vi kan bruke hjernealder til. Det er nemlig alt fra å undersøke sykdom til hvordan livsstil påvirker hjernehelsen vår, inkludert barnefødsel for kvinner!
Konferansier og møteleder er Hanne Flinstad Harbo, professor II ved Nevrologisk avdeling, Institutt for klinisk medisin ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo og avdelingsleder og overlege ved Nevrologisk avdeling, Nevroklinikken (NVR), Oslo universitetssykehus.
Etter møtet får alle deltakerne hver sin gratis utgave av Hjernerådets eget magasin, Min hjernehelse.
Arendalsuka 15.-19. august 2022
2. mai 2022:
Fagdag med fokus på hjernesvulster
Arrangementet var et samarbeid mellom Hjernesvulstforeningen, Hjernerådet og Norsk Hjernekreftnettverk.
2021
7. okt. – 25. okt 2021: Hjernehelsekonferansen 2021
Hjernehelsekonferansen 2021 ble i år arrangert som seks webinarer i perioden 7. okt. – 25. okt.
Vi har samlet alt fra konferansen, videoer av webinarene, alle podkastene og nettsakene, på en egen samleside. Den finner du HER.
Hovedtemaet for Hjernehelsekonferansen var «God søvn – klar hjerne».
Konferansen ble støttet av Forskningsrådet og Universitetet i Oslo.
28. september 2021: Hjernen og livsstilen – 27 590 svar om hjernehelse
Møte på Litteraturhuset arrangert av Hjernerådet og Lifebrain. Møtet er en del av Forskningsdagene.
Medvirkende: Professor Kristine Beate Walhovd, professor i psykologi ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo, UiO. Hun er også leder av Lifebrain, et EU-prosjekt der 8 land deltar. Stine Kleppe Krogsrud, forsker ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo og Lifebrain. Ole Petter Hjelle, fastlege og hjerneforsker. Kjent bl.a. for å trene sammen med pasientene sine. Silja Nicoline Angellsen, seniorrådgiver i Helsedirektoratet. Isabelle B. Ljøsne, forsker og seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet. Nanna Alida Grit Fredheim, forsker ved Folkehelseinstituttet. Møteleder og konferansier er Hanne Flinstad Harbo, professor i nevrologi ved UiO og avdelingsleder for Nevrologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, OUS. Hun er også tidligere styreleder av Hjernerådet.
Kort om arrangementet: Folk ønsker mer informasjon om hjernehelse. De vil gjerne ha råd fra eksperter om hva de skal gjøre for å ta vare på hjernen, og de vil at mat som er sunn for hjernen, skal bli rimeligere å kjøpe. Dette er blant de første resultatene fra den globale hjernehelseundersøkelsen.
I juni 2019 lanserte Hjernerådet og Lifebrain den globale hjernehelseundersøkelsen på et møte nettopp på Litteraturhuset i Oslo. Hensikten med undersøkelsen var å finne ut hva folk tenker om hjernehelse. Forsker Isabelle B. Ljøsne ønsket seg 1000 svar. Da undersøkelsen ble lukket i august 2020, var det kommet inn 27 590 svar fra 81 forskjellige land. Det var overveldende.
Overveldende var det også for de som skulle systematisere og analysere dataene. Nå er de første resultatene klare, og Hjernerådet og Lifebrain arrangerer et møte på Litteraturhuset for å presentere de første resultatene.
SE OPPTAK.
1. september 2021: Milliarder til psykisk helse – men får folk hjelp?
Webinar arrangert av Hjernerådet og Nansen Neuroscience Network med støtte fra Janssen, Lundbeck og Biogen.
Medvirkende: Innlegg ved: Anna Skogen, PR-student ved Høgskulen i Volda, Anna Skogen, PR-student ved Høgskulen i Volda, Lars Lien, psykiater og leder av Norsk psykiatrisk forening, Anne-Grethe Terjesen, fagsjef i Pårørendealliansen. Paneldebatt: Tuva Moflag fra Arbeiderpartiet, Kjersti Bjørnstad, stortingskandidat og sentralstyremedlem i Senterpartiet og Hilde Helland, stortingskandidat for Høyre. Møteledere: Aud Kvalbein, Hjernerådet, og Bjarte Reve, Nansen Neuroscience Network. Bjarte Reve er leder for paneldebatten.
Kort om arrangementet: Psykiske plager og lidelser er en av de store helseutfordringene i Norge. Stortinget har gjennom flere år hatt bedre behandling innenfor psykiatrien som et mål. Mange milliarder er bevilget, men får folk hjelpen de trenger? Riksrevisjonens undersøkelse av tjenestene som kom før sommeren, tyder ikke helt på det.
Samtidig har vi en pandemi gående der mange mennesker nettopp har opplevd psykiske påkjenninger. Behovene ser ut til å øke. SE OPPTAK.
22. juni 2021: Tegn på demens – hva gjør vi med det?
Webinar arrangert av Hjernerådet og Nansen Neuroscience Network med støtte fra Pre-Diagnostics og Biogen.
Medvirkende: Foredragsholdere: Tormod Fladby, professor II UIO, og avdelingssjef Akershus universitetssykehus og Geir Selbæk, forskningssjef ved Nasjonal kompetansetjeneste for Aldring og helse og professor II ved Universitetet i Oslo. Paneldebatt: Tuva Moflag fra Arbeiderpartiet, Erlend Larsen fra Høyre, Nicholas Wilkinson fra SV.
Kort om arrangementet: I dag har 101 000 nordmenn demens. Flere blir det framover. Om bare 30 år – i 2050 – regner man med at 235 000 nordmenn er rammet. Hva ville du gjort hvis du oppdaget tegn på demens hos deg selv eller hos et familiemedlem? Hva har samfunnet å stille opp med?
14 januar 2021: Persontilpasset MS-behandling i Norge – hvordan får vi det?
Webinar arrangert av Hjernerådet og Nansen Neuroscience Network
Medvirkende: Lise Johnsen, styreleder i MS-forbundet. Hanne Flinstad, nevrolog og avdelingsleder for Nevrologisk Avdeling ved Oslo Universitetssykehus. Pål Wiik, fagdirektør ved Akershus universitetssykehus. Tuva Moflag (Ap), stortingsrepresentant, medlem av Stortingets helse- og omsorgskomite. Erlend Larsen (H), stortingsrepresentant og medlem av Stortingets helse- og omsorgskomite. Veronika Barrabes, daglig leder fra Novartis Norge. Aud Kvalbein, generalsekretær i Hjernerådet og Bjarte Reve, CEO i Nansen Neuroscience Network.
Kort om arrangementet: Det er diskusjon om MS-medisiner i Norge. Hva skal godkjennes til bruk? MS-leger opplever at faglige råd ikke blir tatt til følge av myndighetene. Det blir det engasjement og debattmøte av. SE OPPTAK
2020
26 okt.-11 nov. 2020: Hjernehelsekonferansen 2020
Hjernehelsekonferansen 2020 ble i år arrangert som 5 webinarer i perioden 26 okt. – 11. nov. Vi har samlet alt fra konferansen, videoer av webinarene, alle podkastene og nettsakene, på en egen side. Hovedtemaet for Hjernehelsekonferansen var «Hjernehelse er fysisk og psykisk». Konferansen ble støttet av Forskningsrådet. LES MER. Programmet for Hjernehelsekonferansen 2020
29. oktober 2020: Webinar om fatigue – den usynlige fienden
Fatigue eller utmattelse, også kjent som «slagtretthet» og «hjernetretthet», rammer mange med ulike hjernediagnoser. På Verdens Hjerneslagdag gir vi svar på hva fatigue er og tips om hvordan man kan mestre en hverdag med det som mange beskriver som en usynlig, men svært plagsom fiende. Link til webinaret finner du HER.
23. september 2020: Hjernens formbarhet i møte med livsvansker
I alle livsfaser kan vi oppleve traumer og vansker som truer med å endre situasjonen vår, ja, nærmest «velte» livet. Må vi bare godta slikt? Eller kan vi gjøre noe med det? Vi som arrangerer dette møtet under Forskningsdagene, er opptatt av at hjernen er formbar. Hjernen er et fantastisk instrument som det er mulig å påvirke gjennom hele livet. Denne plastisiteten i hjernen kan vi også bruke til å møte livets utfordringer.
25. august 2020: Et sjakktrekk for hjernen
Webinar arrangert av Hjernerådet og Merck
Medvirkende: Sjakkmester Magnus Carlsen og hjerneforsker Kaja Nordengen.
Kort om arrangementet: Magnus Carlsen spilte sjakk med bind for øynene for å utfordre hjernen sin. Kaja Nordengen gav sine beste tips om hvordan du kan trene hjernen.
20. august 2020: Fra prestasjon til depresjon
Webinar arrangert av Hjernerådet og Nansen Neuroscience Network
Medvirkende: Christoffer Rasch fra Fontenehuset Norge, Kari Løvendahl Mogstad, spesialist i allmennmedisin og fastlege på Munkholmen legesenter, universitetslektor ved NTNU, forfatter. Cecilie Sollihagen og Kristin Holseth. Begge er overleger og spesialister i barne- og ungdomspsykiatri, Oslo Universitetssykehus. Stortingsrepresentantene Erlend Larsen (H) og Tuva Moflag (Ap). Aud Kvalbein, generalsekretær i Hjernerådet og Bjarte Reve, CEO i Nansen Neuroscience Network.
Kort om arrangementet: Nettmøte om hvordan unge møter store forventninger i hverdagen. Ikke få ender opp med depresjoner og dårlig psykisk helse. I dette møtet deler fagpersoner av sine kunnskaper og erfaringer, mens politikere snakker om hva de har gjort og vil gjøre. En ung person delte hvordan han håndterte en krevende psykisk påkjenning. SE OPPTAK
10. juni 2020: Hjerneforskere deler sine kunnskaper
Webinar arrangert av Hjernerådet og EU-prosjektet Lifebrain
Medvirkende: Professor David Bartrés-Faz fra Barcelona Brain Stimulation Lab, University of Barcelona; phd-kandidat Julia Binnewies fra Department of Psychiatry, Amsterdam UMC; professor Anders M Fjell fra Centre for Lifespan Changes in Brain and Cognition, Universitetet i Oslo; professor Christian Drevon, Department of Nutrition, Universitetet i Oslo og Vitas Ltd. Konferansier og møteleder var Isabelle B. Ljøsne, forsker ved Folkehelseinstituttet.
Kort om arrangementet: Forskere fra ulike deler av Europa som er knyttet til EU-prosjektet Lifebrain, delte sine nyere forskningsresultater og drøftet hjernehelse. Deres presentasjoner finnes her. LES MER
4. februar 2020: Fra generasjon prestasjon til generasjon depresjon
Åpent populærvitenskapelig seminar
Litteraturhuset i Oslo
Medvirkende: Tonje Granmo; Kari Løvendahl Mogstad ved Munkholmen legesenter, Cecilie Lillehagen, Gro Kristin Halvorsen Holseth og Carl-Erik Grimstad
Kort om arrangementet: Seminar med fokus unges psykiske helse. Arrangører var Hjernerådet og Nansen Neuroscience Network.
Se video av seminaret
2019
28. november 2019: Invester i hjernehelse
Webinar arrangert av Hjernerådet på Hjernerådets Facebookvegg
Medvirkende: Hjerneforsker og fastlege Ole Petter Hjelle, hjerneforsker og nevrolog Kaja Nordengen, og konferansier journalist Ragnhild Ås Harbo.
Kort om arrangementet: Webinaret gir innsikt i hvorfor du bør være opptatt av din egen hjernehelse, og hva du aktivt kan gjøre for å bedre hjernehelsen. Akkurat som du kan gjøre livstilsendringer som fremmer din generelle helsetilstand, kan du også redusere risiko for sykdom og skade i hjernen og nervesystemet ved å lære deg gode vaner som holder hjernen frisk og i form. Dette prosjektet var støttet av Stiftelsen Dam. VIDEOOPPTAK
24. oktober 2019: Hjernehelsekonferansen: “Reparasjon” av hjernen – Fra laboratoriet til persontilpasset medisin
Årlig konferanse i regi av Hjernerådet
Oslo kongressenter
Hjernehelse er på kort tid blitt samtaletema i Norge; blant brukere, fagpersoner og politikere. Hjernehelsekonferansen vil løfte fram hjernesaken og vise hvordan banebrytende forskning får betydning for enkeltpersoner.
Medvirkende: Hanne F. Harbo, John-Anker Zwart, Tuva Moflag, Nils Olav Refsdal, Kjell-Morten Myhr, Magne W. Fredriksen, Gry Caroline Aarnes, Marianne Fyhn, Gaute Einevoll, Barbara van Loon, Einar Vik-Mo, athrine Aas Moen, Magnar Bjørås, Charalampos (Haris) Tzoulis, Kristine Beate Walhovd.
LES MER
Nils Olav Refsdal: Om myndighetenes arbeid med persontilpasset behandling
Kjell-Morten Myhr: Innlegg om Neuro-SysMed ved UiB og Haukeland Universitetssjukehus
Magne W. Fredriksen: Hvordan kan brukerorganisasjoner kan bidra til bedre hjernehelse
Gry Caroline Aarnes: Nasjonalforeningens arbeid med erfaringsrepresentanter
Magnar Bjørnås: Grunnforskning og behandling med genterapi hos barn med nevrologisk sykdom
Charalampos (Haris) Tzoulis – Hjernehelsekonferansen 2019
Marianne Fyhn og Gaute Einervoll – Digitalisering av hjernen
23. september 2019: “Håp mot hodepine”
Åpent populærvitenskapelig seminar
Litteraturhuset i Oslo
Medvirkende: Professor og overlege Christofer Lundgren, lege og seniorforsker Bendik S. Winsvold, lege og hodepinespesialist Tine Poole, nevrolog og overlege Anne Hege Aamodt, også i samtale med tre hodepinepasienter.
Kort om arrangementet: Ny kunnsjkap og nye behandlingsformer ved hodepine. Tverrfaglig hodepinebehandling. LES MER VIDEO
15. august 2019: “Hjernen – Norges neste store helseutfordring”
Åpent debattmøte
Arendalsuka 2019: Arendal kino
Medvirkende: Professor Lars Jacob Stovner ved NTNU, Marianne Lillehagen som har MS og driver bloggen “MultiSkrulla”, Berit Bulien Jørgensen, pårørende. Hennes far døde av demens etter ti års sykdom. Styreleder i Hjernerådet Anette Storstein, Leder i Nansen Neuroscience Network Bjarte Reve og stortingspolitikerne Tuva Moflag (Ap) og Sveinung Stensland (H). Møtet ble arrangert i samarbeid med Nansen Neuroscience Network med støtte fra Sanofi, Roche og Janssen.
Kort om arrangementet: Vi ser på sykdomsbyrden ved hjernesykdom og spør hva politikere i posisjon og oposisjon vil gjøre med situasjonen. LES MER
14. august 2019: “Hjernetrening med Kaja Nordengen”
Åpent populærvitenskapelig seminar og lansering av Hjernepodden
Arendalsuka 2019: Arendal kino
Medvirkende: Hjerneforsker og forfatter Kaja Nordenegen, Styreleder i Hjernerådet Anette Storstein, generalsekretær i Stiftelsen DAM Hans Christian Lillehagen, prosjektleder for produksjonen av Hjernepodden Silje Eide.
Kort om arrangementet: Kaja Nordengen holder foredrag og gir råd om hjernetrening. Hjernepodden lanseres. LES MER
4. juni 2019: “God hjernehelse er viktig!”
Åpent populærvitenskapelig seminar
Litteraturhuset i Oslo
Medvirkende: Hanne F. Harbo, avdelingsleder på nevrologisk avdeling, Oslo universitetssykehus, professor i nevrologi ved Universitetet i Oslo, Monica Aas, forsker ved Norsk senter for forskning på mentale lidelser (NORMENT), Universitetet i Oslo, Christian A. Drevon, professor i ernæring ved Universitetet i Oslo og rådgiver for analyselaboratoriet Vitas AS i Forskningsparken, Isabelle B. Ljøsne, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet og forsker i Lifebrain.
Kort om arrangementet: Vi tar for oss hva hjernehelse innebærer og hva du selv kan gjøre for å ta vare på hjernen. LES MER
8. mai 2019: “Noen pasienter dør 20 år for tidlig – må vi akseptere det?”
Åpent populærvitenskapelig seminar
Litteraturhuset i Oslo
Medvirkende: Ulrik F. Malt, professor emeritus i psykiatri, leder av Norsk psykiatrisk forening, Petter Andreas Ringen, spesialist i psykiatri og avdelingsoverlege ved Oslo Universitetssykehus, Ingvild Kjerkol, stortingsrepresentant for Ap, Sveinung Stensland, stortingsrepresentant for Høyre og Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse
Kort om arrangementet: Vi tar for oss ulikheten mellom behandlingen av pasienter med psykiske og somatiske lidelser. LES MER
8. april 2019: “Har politikerne hjerte for hjernen?”
Åpent populærvitenskapelig seminar
Litteraturhuset i Oslo
Medvirkende: Tuva Moflag, Stortingsrepresentant (Ap) Erlend Larsen, Stortingsrepresentant (H), Magne W. Fredriksen, styremedlem i Hjernerådet, Trygve Holmøy, overlege og professor ved Ahus, Lars Jacob Stovner, professor ved St. Olavs hospital.
Kort om arrangementet: Vi ser på sykdomsbyrden ved hjernesykdom, og spør hvor mye samfunnet er villig til å satse for å hjelpe hjernepasienter. Vi avslutter med paneldebatt. LES MER VIDEO
12. februar 2019: “God søvn – sterk hjerne”
Åpent populærvitenskapelig seminar
Litteraturhuset i Oslo
Medvirkende: Professor ved Institutt for medisinske basalfag, Universitetet i Oslo, Erlend Arnulf Nagelhus, psykolog Lina Hantveit ved Lovisenberg DPS Raskere Tilbake, Nevrolog Einar Kinge ved Sandvika Nevrosenter. I tillegg var det to brukerrepresentanter med: Marit Aschehoug har søvnapné og er likeperson i Søvnforeningen. Erling Guldbrandsen har diagnosen rastløse ben og er professor i musikk. Konfransier: Anette Storstein, nestleder i Hjernerådet, overlege ved Haukeland Universitetssykehus.
Kort om arrangementet: Hjernen er aktiv mens du sover. Da utfører «hjernens vaskemaskin» en skikkelig «hjernevask». Avfall fjernes, og det ryddes i minner. Seminaret tar for seg ny forskning om “vaskeprosessen”, gode tekninkker fra søvnskolen, og problematikk rundt diagnoser som kan være knyttet til søvnproblemer. LES MER
2018
20. november 2018: “Hjernen og miljøgiftene. Hva vet vi? Hva vet vi ikke? Og hvordan beskytter vi oss?”
Populærvitenskapelig seminar under Hjerneuken 2018
Store Auditorium på Rikshospitalet
Medvirkende: Henrik Peersen, Hjernerådets styreleder, seniorforsker Espen Mariussen, forsker Gro Dehli Villanger, seniorforsker Oddvar Myhre og nevrolog og overlege Anne Hege Aamodt.
Kort om arrangementet: Hver dag omgir vi oss med kjemikalier og ulike stoffer som er skadelige for helsen vår. Hvordan virker miljøforurensning inn på det mest uerstattelige organet vi har – nemlig hjernen?
16. august 2018: «Bruk hodet – ta vare på hjernen»
Seminar under Arendalsuka
Pollen, Arendal
Medvirkende: Professor Hanne F. Harbo, Jan Bjørneboe som har Parkinson, hjerneforsker Bjørnar Hassel, allmennlege og hjerneforsker Ole Petter Hjelle, Kristine Beate Walhovd og Sana Suri.
Kort om arrangementet: Hva kan vi gjøre for å ta vare på hjernehelsen vår? Og hva vil politikerne gjøre? LES MER
15. august 2018: «Musikk i hjernen»
Seminar under Arendalsuka
Arendal kino
Medvirkende: Nevrolog og pianist Geir Olve Skeie.
Kort om arrangementet: Populærvitenskapelig seminar om hvordan musikk virker inn på hjernen din. LES MER
6. juni 2018: «En frisk hjerne gjennom hele livet»
Åpent populærvitenskapelig seminar
Litteraturhuset i Oslo
Medvirkende: Kristine Beate Walhovd og Sana Suri.
Kort om arrangementet: Alle vil ha en sunn hjerne og god hjernehelse. Men hvordan får vi det? Og kan vi gjøre selv? LES MER VIDEO FRA SEMINARET
23. april 2018: «Vår tids utfordringer innen psykiatrien»
Seminar
Forskningsparken, Oslo
Medvirkende: Pall Matthiasson, Sveinung Stensland, Petter Andreas Ringen, Jon Johnsen, Ellen Eriksen.
Kort om arrangementet: Halvdagsseminar om status for norsk psykiatri med synspunkter fra pårørende, behandlere og politikere. Arrangører: Nansen Neuroscience Network og Hjernerådet. I samarbeid med Janssen, Lundbeck og Otsuka. LES MER
13. februar 2018: «Møt eksperter på hodepine og migrene»
Åpent populærvitenskapelig seminar
Litteraturhuset i Oslo
Medvirkende: Anne Hege Aamodt, Jarl Hovland, John-Anker Zwart, Aud Nome Dueland, Tine Poole.
Kort om arrangementet: 750 000 nordmenn rammes av ulike former for migrene og hodepine. Årlig går to millioner arbeids- og skoledager tapt på grunn av dette. Eksperter svarte på hva migrene er, om hodepine er farlig, om medisinbruk osv. Ny medisin kommer rundt årsskiftet. For første gang får vi nå et medikament som kan forebygge migrene, basert på kunnskap om hva som er skjer under et migreneanfall. LES MER
2017
8. november 2017: «Hjernehelse – fra forskning til klinisk praksis»
Faglig konferanse for brukere, fagfolk og andre interesserte
Forskningsrådets lokaler på Lysaker
Medvirkende: Hanne F. Harbo, Jesper Simonsen, Jean-Luc Boulland, Ioanna Sandvig, Magnar Bjørås, Erlend A. Nagelhus, Anne Grethe Erlandsen, Henrik Peersen, Kjersti Storheim, Astrid Lunestad, Ole A. Andreassen, Ellisiv Mathiesen, Camilla Stoltenberg
Kort om arrangementet: Hjerneforskningen gjør raske framskritt i vår tid, samtidig med at politikerne gjennom HelseOmsorg21 strategien vil ha tettere samarbeid mellom forskermiljøer og brukermiljøer. Konferansen var den første i sitt slag i Norge innen hjernefeltet. Nyvinninger innen hjerneforskningen ble presentert, og man drøftet brukermedvirkning og bruk helsedata i forskningen. LES MER
16.oktober 2017: «Aktiv kropp – sterk hjerne»
Åpent populærvitenskapelig seminar
Litteraturhuset i Oslo
Medvirkende: Johan Kaggestad, Ole Petter Hjelle, Mona Kjeldsberg
Om arrangementet: Fysisk aktivitet påvirker hjernen vår mer enn å løse kryssord. Hjernen er trolig det organet i kroppen som utvikles mest når vi er aktive. Seminaret fortalte bl.a. om betydning av fysisk aktivitet for helsen, og om hvordan fysisk aktivitet har endret behandlingen innen psykiatrien her i landet. Arrangementet var et samarbeid mellom Hjernerådet og Aktivitetsalliansen. LES MER
10. oktober 2017: «Hva sier dagens hjerneforskning om shcizofreni?»
Faglig møte åpent for publikum
Forskningsparken, Universitetet i Oslo
Medvirkende: Marcus Sandborg, Ole A. Andreassen, Iris Sommer, Kenneth Hugdahl, Ingrid Melle, Torill Ueland
Om arrangementet: Årlig får ca. 600 personer i Norge schizofreni for første gang. Ca. 3 promille av befolkningen har denne hjernesykdommen som ofte oppstår i alderen 16-25 år. Sykdommen er vanskelig både for pasienter og familien. Derfor er det viktig at forskningen lærer oss mer. Hjernerådet samarbeidet med Nansen Neuroscience Network om dette arrangementet. LES MER
13. september 2017: «Behandling av afasi»
Faglig konferanse åpen for publikum
Hotel Terminus i Bergen
Medvirkende: Karsten Specht, Kjersti Erdal, Anette Storstein, Hogne Jensen, Ulrike Waje-Andreassen, Jorunn Waage Gamlem, Johanne Vatle, Myzoon Ali, Ajay Halai, Stefanie Abel, Mari Tervianiemi, Gesa Hartwigsen
Kort om arrangementet: 25 prosent av hjerneslagpasientene får afasi og problemer med å snakke. Konferansen orienterte om behandlingsformer for afasi. En ny metode er transkraniell magnetisk stimulering (TMS), stimulering av hjernen med svak elektrisk strøm. Konferansen var et samarbeidsprosjekt mellom Universitetet i Bergen, Haukeland Universitetssykehus, Hjernerådet og Afasiforbundet. LES MER
20. april 2017: «Depresjoner – en folkesykdom»
Faglig møte åpent for publikum
Forskningsparken, Universitetet i Oslo
Medvirkende: Fabian Stang, Arnstein Myklebust, Ole A. Andreassen, Torbjørn Elvsåshagen, Ulrik Fredrik Malt, Astrid Nøkleby Heiberg
Om arrangementet: Fabian Stang innledet konferansen som brukerrepresentant med sine egne erfaringer av dyp depresjon. Møtet tok opp temaer som «Genetikk og depresjoner», «Nevroplastisitet og depresjoner» og «Behandling av depresjoner – i dag og i framtiden». Møtet var et samarbeid mellom Hjernerådet og Nansen Neuroscience Network. LES MER
16.oktober: «Musikk i hjernen»
Åpent populærvitenskapelig seminar
Litteraturhuset i Oslo
Medvirkende: Geir Olve Skeie og Are Brean
Om arrangementet: Geir Olve Skeie er både overlege ved nevrologisk avdeling på Haukeland Universitetssykehus og professor i musikk ved Griegakademiet. Han fortalte om hvordan hjernen påvirkes av musikk, og hvordan hjernen nærmest eksploderer i aktivitet når vi musiserer. Musikk har målbar effekt på hjernen. Foredraget ble illustrert ved musikkeksempler som han spilte på flygelet. SE VIDEO FRA FOREDRAGET
7. februar 2017: «Din unike hjerne»
Åpent populærvitenskapelig seminar
Litteraturhuset i Oslo
Medvirkende: Nevrolog, hjerneforsker og forfatter Kaja Nordengen
Om arrangementet: Kaja Nordengen er den unge nevrologen og hjerneforskeren som ønsker å formidle hjernekunnskap til et bredt publikum. Hennes bok «Hjernen er stjernen» har vært bestselger og er oversatt til mange språk. I foredraget fokuserte hun bl.a. på hvordan hjernen er deg, hvordan hjernen fungerer når den er frisk, og hva som kan skje med personligheten vår når vi blir syke. LES MER
2016
22. november 2016: «Trening og hjernen»
Åpent populærvitenskapelig seminar
Litteraturhuset i Oslo
Medvirkende: Linda Bergersen, Kenneth Reiss, Simon Agdestein
Om arrangementet: Sjakkstormester Magnus Carlsen bruker fysisk trening for å skjerpe hjernen foran turnering, fortalte Simon Agdestein. Kenneth Reiss er født med kraftig epilepsi og driver nå Aktiv for epilepsi, for å holde sykdommen i sjakk. Professor Linda H. Bergersen gav faglig tyngde til seminaret og fortalte om hva som skjer i kroppen og hjernen når vi er fysisk aktive. LES MER
16. mars 2016: «Hjerneplastisitet – hjernens fantastiske evne til å endre seg. Med et blikk inn i fremtiden»
Åpent møte i forbindelse med Brain Awareness Week, Litteraturhuset i Oslo
Medvirkende: Joel Glover, Arild Njå, Marianne Fyhn
Om arrangementet: Vår hjerne er i stadig endring, derfor kan vi lære nye ting. Denne hjerneplastisiteten blir den nå forsket mye på. Forskerne kommer stadig fram til ny kunnskap om hjernen, vårt viktigste organ. Brain Awareness Week er en global kampanje for å øke den offentlige interessen for hjerneforskning og god hjernehelse. Den arrangeres i mars hvert år.
2015
2. desember 2015: Avslutning av Hjerneåret 2015
Festmøte åpent for alle interesserte
Universitetets Aula
Medvirkende: Edvard Moser, Bjørn Guldvog, Hanne F. Harbo, Anne-Grete Strøm-Erichsen, Anne Hege Aamodt
Om arrangementet: Mer enn 50 arrangementer ble holdt i Hjerneåret 2015 over hele landet, både faglige konferanser og populærvitenskapelige seminarer. På avslutningsmøtet holdt Nobelprisvinner Edvard Moser foredrag om bl.a. hjernens plastisitet, og om at hjerneforskningen i framtiden vil få stor betydning for mennesker som er rammet av psykiatriske plager.
I videoene har Edvard Moser forhåndsomtale av hva han skal snakke om i sitt innlegg på avslutningsmøtet for Hjerneåret:
13. november 2015: «Musikk i hjernen»
Åpent populærvitenskapelig seminar
Litteraturhuset i Oslo
Medvirkende: Nevrolog og pianist Geir Olve Skeie, Are Brean.
Om arrangementet: Geir Olve Skeie er både pianist og nevrolog. Gjennom musikkeksempler som han selv spilte på pianoet, fortalte Skeie om hvordan hjernen fungerer og hva som skjer i hjernen vår når vi hører musikk. Det sto lang kø utenfor Litteraturhuset til dette arrangementet, og mange kom ikke inn. Derfor gjentok Hjernerådet seminaret om «Musikk og hjernen» i mars 2017.
13. november 2015: «The Role of Nutrition in Brain Development.
Faglig møte, Rikshospitalet
Medvirkende: Joel Glover, Melissa Gladstone, Christian Drevon, Birgitta Strandvik, Farrukh Chaudry.
Om arrangementet: Foredragsholderne tok opp ulike tema om betydningen av ernæring for hjernens utvikling. Man så på ernæringens betydning generelt, men særskilt på ernæringens viktighet for barn før fødsel, rett etter fødsel og opp til 18 måneders alderen. Møtet var et samarbeid mellom Hjernerådet og Norwegian Consortium on Brain Development.
12. november 2015: «Smak og hjernen»
Åpent populærvitenskapelig seminar
Vulkan, Mathallen Oslo
Medvirkende: Arne Brimi, Are Brean, Rune Blomhoff
Om arrangementet: Smaken sitter hverken i maten du spiser, eller i tungen som du smaker med. Smak er en subjektiv opplevelse som dannes i hjernen. Både lukt, syn, følesans, smak og hørsel bidrar til å lage en opplevelse av maten som du spiser. I forbindelse med dette arrangementet var Arne Brimi og Are Brean på God Morgen Norge i TV2, se lenken under. LES MER
19. februar 2015: Åpning av Hjerneåret 2015
Åpent møte for publikum
Universitetets Aula
Medvirkende: Anne Grethe Erlandsen, Ole Petter Ottersen, Hege Gjessing, Mary Baker (European Brain Council), Marianne Fyhn, Olga Bobrovnikova (European Brain Council), Helene Wangberg, Espen Ditriechs, Raad Shakir
Om arrangementet: 2015 var Det Europeiske Hjerneåret. Pasienter, hjerneforskere og behandlende leger over hele Europa gikk sammen om å informere om at vi må ta vare på hjernen vår, forebygge mot hjernesykdom og styrke hjerneforskningen. I Norge var det Hjernerådet, Norsk nevrologisk forening og Nansen Neuroscience Network som gikk sammen om Hjerneåret 2015.
2014
20. november 2014: «Når hjernen skades: Trenger du habilitering eller rehabilitering – og hva er forskjellen?»
Dagskonferanse
Rikshospitalet
Medvirkende: Olaug Bollestad, Nils Øivind Offernes, Jan Egil Nordvik, Stian Hoff Berg, Anne Berit Pedersen, Einar Bryne, Marianne Lundby, Frank Becker, Hanne F. Harbo, Joel Glover.
Presentasjoner fra konferansen:
Hanne F. Harbo: Når hjernen skades: Habilitering? Rehabilitering?
Nils Øyvind Offersnes: Hva er habilitering?
Jan Egil Nordvik: Hva er rehabilitering?
Frank Becker: Ervervet nevrologisk skade – hva gjør vi i rehabilitering?
2013
20. november: «Kognitive vansker»
Dagskonferanse åpen for publikum
Rikshospitalet
Medvirkende: Hanne F. Harbo, Joel Glover, Kristin Ørmen Johnsen, Kjell-Olav B. Svendsen, Wenche Rønning, Stine Dybvig, Torgeir Micaelsen, Stein Andersson, Hilde Dahl, Merete Undeland, Jan Egil Nordvik
Innlegg om kognitiv rehabilitering – hvordan kan problemer avhjelpes
Jan Egil Nordvik, psykolog ved Sunnaas Sykehus
Innlegg v/ Stine Dybvig, brukerrepresentant fra CP-foreningen
Innlegg v/ Wenche B. Rønning, brukerrepresentant fra Epilepsiforbundet
2011
3. desember 2011: “Hjernelørdag. Tema: Sansene”
Foredrag og aktiviteter, Teknisk Museum, Oslo
Medvirkende: Are Brean
5. november 2011: “Hjernelørdag. Tema: Tanken”
Foredrag og aktiviteter, Teknisk Museum, Oslo
Medvirkende: Ylva Østby og Meryl S. Lillenes.
Se invitasjon
8. oktober 2011: “Hjernelørdag. Tema: Språket”
Foredrag og aktiviteter, Teknisk Museum, Oslo
Medvirkende: Frank Becker, Marianne Lind og Sveinung Tornås
Se invitasjon
10. september 2011: “Hjernelørdag. Tema: Hukommelsen”
Foredrag og aktiviteter, Teknisk Museum, Oslo
Medvirkende: Johan Storm
Se invitasjon
2009
21.oktober 2009: “Telemedisin i vårt langstrakte land” og “Hjerneslag – om å fjerne proppen og vinne slaget”
Temakveld, Gamle Festsal, Universitetsplassen
Medvirkende: Inge Lønning, Toralf Hasvold og Lars Thomassen Haukeland
2008
17. april 2008: “Åpent møte om Hjernerådet”
SAS Radisson Scandinavia, Holbergs plass, Oslo
Medvirkende: Arne Hagen, Anders Fjell, Espen Dietrichs, Anne Gravdal, Ingvild Finset, Odeon Jazz Quintett
Invitasjon til møtet
12. februar 2019: “God søvn – sterk hjerne”
Åpent populærvitenskapelig seminar
Litteraturhuset i Oslo
Medvirkende: Professor ved Institutt for medisinske basalfag, Universitetet i Oslo, Erlend Arnulf Nagelhus, psykolog Lina Hantveit ved Lovisenberg DPS Raskere Tilbake, Nevrolog Einar Kinge ved Sandvika Nevrosenter. I tillegg var det to brukerrepresentanter med: Marit Aschehoug har søvnapné og er likeperson i Søvnforeningen. Erling Guldbrandsen har diagnosen rastløse ben og er professor i musikk. Konfransier: Anette Storstein, nestleder i Hjernerådet, overlege ved Haukeland Universitetssykehus.
Kort om arrangementet: Hjernen er aktiv mens du sover. Da utfører «hjernens vaskemaskin» en skikkelig «hjernevask». Avfall fjernes, og det ryddes i minner. Seminaret tar for seg ny forskning om “vaskeprosessen”, gode tekninkker fra søvnskolen, og problematikk rundt diagnoser som kan være knyttet til søvnproblemer. LES MER
2018
20. november 2018: “Hjernen og miljøgiftene. Hva vet vi? Hva vet vi ikke? Og hvordan beskytter vi oss?”
Populærvitenskapelig seminar under Hjerneuken 2018
Store Auditorium på Rikshospitalet
Medvirkende: Henrik Peersen, Hjernerådets styreleder, seniorforsker Espen Mariussen, forsker Gro Dehli Villanger, seniorforsker Oddvar Myhre og nevrolog og overlege Anne Hege Aamodt.
Kort om arrangementet: Hver dag omgir vi oss med kjemikalier og ulike stoffer som er skadelige for helsen vår. Hvordan virker miljøforurensning inn på det mest uerstattelige organet vi har – nemlig hjernen?
16. august 2018: «Bruk hodet – ta vare på hjernen»
Seminar under Arendalsuka
Pollen, Arendal
Medvirkende: Professor Hanne F. Harbo, Jan Bjørneboe som har Parkinson, hjerneforsker Bjørnar Hassel, allmennlege og hjerneforsker Ole Petter Hjelle, Kristine Beate Walhovd og Sana Suri.
Kort om arrangementet: Hva kan vi gjøre for å ta vare på hjernehelsen vår? Og hva vil politikerne gjøre? LES MER
15. august 2018: «Musikk i hjernen»
Seminar under Arendalsuka
Arendal kino
Medvirkende: Nevrolog og pianist Geir Olve Skeie.
Kort om arrangementet: Populærvitenskapelig seminar om hvordan musikk virker inn på hjernen din. LES MER
6. juni 2018: «En frisk hjerne gjennom hele livet»
Åpent populærvitenskapelig seminar
Litteraturhuset i Oslo
Medvirkende: Kristine Beate Walhovd og Sana Suri.
Kort om arrangementet: Alle vil ha en sunn hjerne og god hjernehelse. Men hvordan får vi det? Og kan vi gjøre selv? LES MER VIDEO FRA SEMINARET
23. april 2018: «Vår tids utfordringer innen psykiatrien»
Seminar
Forskningsparken, Oslo
Medvirkende: Pall Matthiasson, Sveinung Stensland, Petter Andreas Ringen, Jon Johnsen, Ellen Eriksen.
Kort om arrangementet: Halvdagsseminar om status for norsk psykiatri med synspunkter fra pårørende, behandlere og politikere. Arrangører: Nansen Neuroscience Network og Hjernerådet. I samarbeid med Janssen, Lundbeck og Otsuka. LES MER
13. februar 2018: «Møt eksperter på hodepine og migrene»
Åpent populærvitenskapelig seminar
Litteraturhuset i Oslo
Medvirkende: Anne Hege Aamodt, Jarl Hovland, John-Anker Zwart, Aud Nome Dueland, Tine Poole.
Kort om arrangementet: 750 000 nordmenn rammes av ulike former for migrene og hodepine. Årlig går to millioner arbeids- og skoledager tapt på grunn av dette. Eksperter svarte på hva migrene er, om hodepine er farlig, om medisinbruk osv. Ny medisin kommer rundt årsskiftet. For første gang får vi nå et medikament som kan forebygge migrene, basert på kunnskap om hva som er skjer under et migreneanfall. LES MER
2017
8. november 2017: «Hjernehelse – fra forskning til klinisk praksis»
Faglig konferanse for brukere, fagfolk og andre interesserte
Forskningsrådets lokaler på Lysaker
Medvirkende: Hanne F. Harbo, Jesper Simonsen, Jean-Luc Boulland, Ioanna Sandvig, Magnar Bjørås, Erlend A. Nagelhus, Anne Grethe Erlandsen, Henrik Peersen, Kjersti Storheim, Astrid Lunestad, Ole A. Andreassen, Ellisiv Mathiesen, Camilla Stoltenberg
Kort om arrangementet: Hjerneforskningen gjør raske framskritt i vår tid, samtidig med at politikerne gjennom HelseOmsorg21 strategien vil ha tettere samarbeid mellom forskermiljøer og brukermiljøer. Konferansen var den første i sitt slag i Norge innen hjernefeltet. Nyvinninger innen hjerneforskningen ble presentert, og man drøftet brukermedvirkning og bruk helsedata i forskningen. LES MER
16.oktober 2017: «Aktiv kropp – sterk hjerne»
Åpent populærvitenskapelig seminar
Litteraturhuset i Oslo
Medvirkende: Johan Kaggestad, Ole Petter Hjelle, Mona Kjeldsberg
Om arrangementet: Fysisk aktivitet påvirker hjernen vår mer enn å løse kryssord. Hjernen er trolig det organet i kroppen som utvikles mest når vi er aktive. Seminaret fortalte bl.a. om betydning av fysisk aktivitet for helsen, og om hvordan fysisk aktivitet har endret behandlingen innen psykiatrien her i landet. Arrangementet var et samarbeid mellom Hjernerådet og Aktivitetsalliansen. LES MER
10. oktober 2017: «Hva sier dagens hjerneforskning om shcizofreni?»
Faglig møte åpent for publikum
Forskningsparken, Universitetet i Oslo
Medvirkende: Marcus Sandborg, Ole A. Andreassen, Iris Sommer, Kenneth Hugdahl, Ingrid Melle, Torill Ueland
Om arrangementet: Årlig får ca. 600 personer i Norge schizofreni for første gang. Ca. 3 promille av befolkningen har denne hjernesykdommen som ofte oppstår i alderen 16-25 år. Sykdommen er vanskelig både for pasienter og familien. Derfor er det viktig at forskningen lærer oss mer. Hjernerådet samarbeidet med Nansen Neuroscience Network om dette arrangementet. LES MER
13. september 2017: «Behandling av afasi»
Faglig konferanse åpen for publikum
Hotel Terminus i Bergen
Medvirkende: Karsten Specht, Kjersti Erdal, Anette Storstein, Hogne Jensen, Ulrike Waje-Andreassen, Jorunn Waage Gamlem, Johanne Vatle, Myzoon Ali, Ajay Halai, Stefanie Abel, Mari Tervianiemi, Gesa Hartwigsen
Kort om arrangementet: 25 prosent av hjerneslagpasientene får afasi og problemer med å snakke. Konferansen orienterte om behandlingsformer for afasi. En ny metode er transkraniell magnetisk stimulering (TMS), stimulering av hjernen med svak elektrisk strøm. Konferansen var et samarbeidsprosjekt mellom Universitetet i Bergen, Haukeland Universitetssykehus, Hjernerådet og Afasiforbundet. LES MER
20. april 2017: «Depresjoner – en folkesykdom»
Faglig møte åpent for publikum
Forskningsparken, Universitetet i Oslo
Medvirkende: Fabian Stang, Arnstein Myklebust, Ole A. Andreassen, Torbjørn Elvsåshagen, Ulrik Fredrik Malt, Astrid Nøkleby Heiberg
Om arrangementet: Fabian Stang innledet konferansen som brukerrepresentant med sine egne erfaringer av dyp depresjon. Møtet tok opp temaer som «Genetikk og depresjoner», «Nevroplastisitet og depresjoner» og «Behandling av depresjoner – i dag og i framtiden». Møtet var et samarbeid mellom Hjernerådet og Nansen Neuroscience Network. LES MER
16.oktober: «Musikk i hjernen»
Åpent populærvitenskapelig seminar
Litteraturhuset i Oslo
Medvirkende: Geir Olve Skeie og Are Brean
Om arrangementet: Geir Olve Skeie er både overlege ved nevrologisk avdeling på Haukeland Universitetssykehus og professor i musikk ved Griegakademiet. Han fortalte om hvordan hjernen påvirkes av musikk, og hvordan hjernen nærmest eksploderer i aktivitet når vi musiserer. Musikk har målbar effekt på hjernen. Foredraget ble illustrert ved musikkeksempler som han spilte på flygelet. SE VIDEO FRA FOREDRAGET
7. februar 2017: «Din unike hjerne»
Åpent populærvitenskapelig seminar
Litteraturhuset i Oslo
Medvirkende: Nevrolog, hjerneforsker og forfatter Kaja Nordengen
Om arrangementet: Kaja Nordengen er den unge nevrologen og hjerneforskeren som ønsker å formidle hjernekunnskap til et bredt publikum. Hennes bok «Hjernen er stjernen» har vært bestselger og er oversatt til mange språk. I foredraget fokuserte hun bl.a. på hvordan hjernen er deg, hvordan hjernen fungerer når den er frisk, og hva som kan skje med personligheten vår når vi blir syke. LES MER
2016
22. november 2016: «Trening og hjernen»
Åpent populærvitenskapelig seminar
Litteraturhuset i Oslo
Medvirkende: Linda Bergersen, Kenneth Reiss, Simon Agdestein
Om arrangementet: Sjakkstormester Magnus Carlsen bruker fysisk trening for å skjerpe hjernen foran turnering, fortalte Simon Agdestein. Kenneth Reiss er født med kraftig epilepsi og driver nå Aktiv for epilepsi, for å holde sykdommen i sjakk. Professor Linda H. Bergersen gav faglig tyngde til seminaret og fortalte om hva som skjer i kroppen og hjernen når vi er fysisk aktive. LES MER
16. mars 2016: «Hjerneplastisitet – hjernens fantastiske evne til å endre seg. Med et blikk inn i fremtiden»
Åpent møte i forbindelse med Brain Awareness Week, Litteraturhuset i Oslo
Medvirkende: Joel Glover, Arild Njå, Marianne Fyhn
Om arrangementet: Vår hjerne er i stadig endring, derfor kan vi lære nye ting. Denne hjerneplastisiteten blir den nå forsket mye på. Forskerne kommer stadig fram til ny kunnskap om hjernen, vårt viktigste organ. Brain Awareness Week er en global kampanje for å øke den offentlige interessen for hjerneforskning og god hjernehelse. Den arrangeres i mars hvert år.
2015
2. desember 2015: Avslutning av Hjerneåret 2015
Festmøte åpent for alle interesserte
Universitetets Aula
Medvirkende: Edvard Moser, Bjørn Guldvog, Hanne F. Harbo, Anne-Grete Strøm-Erichsen, Anne Hege Aamodt
Om arrangementet: Mer enn 50 arrangementer ble holdt i Hjerneåret 2015 over hele landet, både faglige konferanser og populærvitenskapelige seminarer. På avslutningsmøtet holdt Nobelprisvinner Edvard Moser foredrag om bl.a. hjernens plastisitet, og om at hjerneforskningen i framtiden vil få stor betydning for mennesker som er rammet av psykiatriske plager.
I videoene har Edvard Moser forhåndsomtale av hva han skal snakke om i sitt innlegg på avslutningsmøtet for Hjerneåret:
13. november 2015: «Musikk i hjernen»
Åpent populærvitenskapelig seminar
Litteraturhuset i Oslo
Medvirkende: Nevrolog og pianist Geir Olve Skeie, Are Brean.
Om arrangementet: Geir Olve Skeie er både pianist og nevrolog. Gjennom musikkeksempler som han selv spilte på pianoet, fortalte Skeie om hvordan hjernen fungerer og hva som skjer i hjernen vår når vi hører musikk. Det sto lang kø utenfor Litteraturhuset til dette arrangementet, og mange kom ikke inn. Derfor gjentok Hjernerådet seminaret om «Musikk og hjernen» i mars 2017.
13. november 2015: «The Role of Nutrition in Brain Development.
Faglig møte, Rikshospitalet
Medvirkende: Joel Glover, Melissa Gladstone, Christian Drevon, Birgitta Strandvik, Farrukh Chaudry.
Om arrangementet: Foredragsholderne tok opp ulike tema om betydningen av ernæring for hjernens utvikling. Man så på ernæringens betydning generelt, men særskilt på ernæringens viktighet for barn før fødsel, rett etter fødsel og opp til 18 måneders alderen. Møtet var et samarbeid mellom Hjernerådet og Norwegian Consortium on Brain Development.
12. november 2015: «Smak og hjernen»
Åpent populærvitenskapelig seminar
Vulkan, Mathallen Oslo
Medvirkende: Arne Brimi, Are Brean, Rune Blomhoff
Om arrangementet: Smaken sitter hverken i maten du spiser, eller i tungen som du smaker med. Smak er en subjektiv opplevelse som dannes i hjernen. Både lukt, syn, følesans, smak og hørsel bidrar til å lage en opplevelse av maten som du spiser. I forbindelse med dette arrangementet var Arne Brimi og Are Brean på God Morgen Norge i TV2, se lenken under. LES MER
19. februar 2015: Åpning av Hjerneåret 2015
Åpent møte for publikum
Universitetets Aula
Medvirkende: Anne Grethe Erlandsen, Ole Petter Ottersen, Hege Gjessing, Mary Baker (European Brain Council), Marianne Fyhn, Olga Bobrovnikova (European Brain Council), Helene Wangberg, Espen Ditriechs, Raad Shakir
Om arrangementet: 2015 var Det Europeiske Hjerneåret. Pasienter, hjerneforskere og behandlende leger over hele Europa gikk sammen om å informere om at vi må ta vare på hjernen vår, forebygge mot hjernesykdom og styrke hjerneforskningen. I Norge var det Hjernerådet, Norsk nevrologisk forening og Nansen Neuroscience Network som gikk sammen om Hjerneåret 2015.
2014
20. november 2014: «Når hjernen skades: Trenger du habilitering eller rehabilitering – og hva er forskjellen?»
Dagskonferanse
Rikshospitalet
Medvirkende: Olaug Bollestad, Nils Øivind Offernes, Jan Egil Nordvik, Stian Hoff Berg, Anne Berit Pedersen, Einar Bryne, Marianne Lundby, Frank Becker, Hanne F. Harbo, Joel Glover.
Presentasjoner fra konferansen:
Hanne F. Harbo: Når hjernen skades: Habilitering? Rehabilitering?
Nils Øyvind Offersnes: Hva er habilitering?
Jan Egil Nordvik: Hva er rehabilitering?
Frank Becker: Ervervet nevrologisk skade – hva gjør vi i rehabilitering?
2013
20. november: «Kognitive vansker»
Dagskonferanse åpen for publikum
Rikshospitalet
Medvirkende: Hanne F. Harbo, Joel Glover, Kristin Ørmen Johnsen, Kjell-Olav B. Svendsen, Wenche Rønning, Stine Dybvig, Torgeir Micaelsen, Stein Andersson, Hilde Dahl, Merete Undeland, Jan Egil Nordvik
Innlegg om kognitiv rehabilitering – hvordan kan problemer avhjelpes
Jan Egil Nordvik, psykolog ved Sunnaas Sykehus
Innlegg v/ Stine Dybvig, brukerrepresentant fra CP-foreningen
Innlegg v/ Wenche B. Rønning, brukerrepresentant fra Epilepsiforbundet
2011
3. desember 2011: “Hjernelørdag. Tema: Sansene”
Foredrag og aktiviteter, Teknisk Museum, Oslo
Medvirkende: Are Brean
5. november 2011: “Hjernelørdag. Tema: Tanken”
Foredrag og aktiviteter, Teknisk Museum, Oslo
Medvirkende: Ylva Østby og Meryl S. Lillenes.
Se invitasjon
8. oktober 2011: “Hjernelørdag. Tema: Språket”
Foredrag og aktiviteter, Teknisk Museum, Oslo
Medvirkende: Frank Becker, Marianne Lind og Sveinung Tornås
Se invitasjon
10. september 2011: “Hjernelørdag. Tema: Hukommelsen”
Foredrag og aktiviteter, Teknisk Museum, Oslo
Medvirkende: Johan Storm
Se invitasjon
2009
21.oktober 2009: “Telemedisin i vårt langstrakte land” og “Hjerneslag – om å fjerne proppen og vinne slaget”
Temakveld, Gamle Festsal, Universitetsplassen
Medvirkende: Inge Lønning, Toralf Hasvold og Lars Thomassen Haukeland
2008
17. april 2008: “Åpent møte om Hjernerådet”
SAS Radisson Scandinavia, Holbergs plass, Oslo
Medvirkende: Arne Hagen, Anders Fjell, Espen Dietrichs, Anne Gravdal, Ingvild Finset, Odeon Jazz Quintett
Invitasjon til møtet