– Årets prisvinner har skapt en inspirerende og engasjerende tv-serie til ettertanke og debatt, sa stortingsrepresentant Tove Elise Madland da hun delte ut Hjernehelsejournalistprisen 2024 til Sven Bisgaard Sundet (til venstre) og Michael Stilson for arbeidet med tv-serien «Avlogga». (Foto: Christine Kristoffersen)
PUBLISERT: 8. NOVEMBER 2024
Vinnere av Hjernehelsejournalistprisen 2024
Michael Stilson og Sven Bisgaard Sundet tildeles prisen Årets Hjernehelsejournalist 2024. Prisen får de for arbeidet med tv-serien «Avlogga» og den formidable oppmerksomheten serien har gitt temaet hjernehelse og skjermbruk.
– Årets prisvinner har utmerket seg med en fantastisk formidlingsevne. De har, ja for det er to, lykkes i å engasjere publikum i et svært dagsaktuelt tema. Budskapet deres om å ta vare på hjernen har gjennom det siste året truffet publikum i alle aldre. Prisvinnerne har deltatt i debatter, holdt foredrag og bidratt i utallige nyhetsoppslag i både radio, tv og trykte medier, sa stortingspolitiker Tove Elise Madland da hun delte ut Hjernehelsejournalistprisen for 2024 på Hjernehelsekonferansen i Oslo denne uken.
Hjernerådet har siden 2018 delt ut Hjernehelsejournalistprisen for å hedre journalister som har bidratt til å spre kunnskap og engasjement rundt hjernehelse. Prisvinnere har laget journalistikk på alt fra barnedemens til ALS. Denne gangen gikk utmerkelsen til programlederne i tv-serien «Avlogga». I ett år levde Stilson og Bisgaard Sundet uten smarttelefon og viste gjennom grundige tester hos forskere hvordan hjernen og kroppen reagerte på det nye livet.
– Tester viste at hjerneaktivteten deres økte mens dere levde avlogga. Hvordan reagerte dere på den nyheten?
– Jeg var veldig overrasket. Første gangen tenkte jeg at det å logge av ikke kunne ha noen effekt på det kreative. Jeg trodde ikke at hjerneforskerne skulle finne noe. Etterpå prøvde vi å tenkte ut hva som hadde forandret seg, sier Stilson. – Jeg tror det er fordi vi har tatt tilbake mange av arbeidsoppgavene som smarttelefonen gjør for oss. Tenk bare på det å bruke et kart. Det er både fysisk og psykisk tilfredsstillende å gjøre oppgaver selv. Det gir mening. Når du skjønner hvor glad hjernen blir for å gjøre ting, så burde man bruke hodet i stedet for kalkulator, sier Bisgaard Sundet. – I gamle dager sto folk opp uten å bruke vekkerklokke. Hjernen var vant til å vekke seg selv!
– Hvordan føles det å vinne Hjernehelsejournalistprisen 2024?
– Veldig overraskende, men også veldig hyggelig!
Om prisen:
Hjernerådet deler hvert år ut prisen «Årets Hjernehelsejournalist». Prisen tildeles til en mottaker som har utmerket seg i arbeid med å rette oppmerksomhet mot hjernehelse, spredt informasjon til publikum om betydningen av å ta vare på hjernen og bidratt i å formidle informasjon fra hjerneforskningsfeltet på en lett forståelig måte. Det er en styrke om man også har deltatt i offentlig ordskifte, eller gjennom sine meninger har inspirert publikum til å bli bevisst ivaretakelse av hjernehelse.