Scroll Top

Mange pasienter som trenger rehabilitering får ikke den hjelpen de har behov for. Til tross for at alle partier sier at de tar situasjonen på alvor, har lite skjedd de siste 12 årene. Det viser Riksrevisjonens rapport tidligere i år. Aktørnettverket for «Norge trenger en rehabiliteringsreform» inviterte politikere til debatt. Fra venstre: Bård Hoksrud, Fremskrittspartiet; Seher Aydar, Rødt; Erlend Svardal Bøe, Høyre; Tove Elise Madland, Arbeiderpartiet og Odd Einar Dørum, Venstre. (Foto: Christine Kristoffersen/Hjernerådet)


PUBLISERT: 29. NOVEMBER 2024

– Norge trenger en rehabiliteringsreform!

Det er stor geografisk variasjon i tilbudet til pasienter med rehabiliteringsbehov. I praksis er det hvor du bor som avgjør hva slags tjenester du får. – Norge trenger en rehabiliteringsreform, mener over 20 organisasjoner som har samlet seg bak kravet. (Hjernerådet er en av disse.) Denne uken inviterte de til politisk debatt i lokalene til Hjernehuset.

– Debatten var god. Vi fikk tatt opp de store utfordringene innen rehabilitering: nedbygging av spesialisert rehabilitering og manglende kapasitet i kommunene. Jeg syns debatten var nyttig fordi politikerne erkjente utfordringene, og kom også med forslag til hva som kan gjøres. Både rehabiliteringsreform, utrede en felles helsetjeneste og pakkeforløp, ble nevnt. Nå gjenstår det å se om de følger opp og blir enige, sier Tommy Skar, spesialrådgiver politikk, fra LHL.

Skar ledet debatten på vegne av Aktørnettverket.

En som også var fornøyd med debatten var Henrik Peersen, generalsekretær i Hjernerådet.

– Jeg syns det var en veldig god debatt med engasjerte politikere som helt klart forstår at de må lytte til brukere og fagpersoner på rehabiliteringsfeltet. Det var veldig godt å være vitne til en  debatt der panelet var enig i at alle hadde gjort for lite, og var opptatt av å diskutere hva som må gjøres fremover.

– Hva skal til for at den spesialiserte rehabiliteringen skal unngå nedbygging?

– Det aller viktigste nå er rett og slett å stoppe helseregionene som er i ferd med å redusere avtalene de har med rehabiliterings-institusjonene. Vi er virkelig bekymret for den pågående nedbyggingen, og da trenger vi politisk handlekraft for at regionene faktisk skal følge opp Stortingets vedtak, mener Peersen.

– Hva tenker du når du hører stortingspolitiker Madland si at kommunal og spesialisert rehabilitering hører sammen?

– Jeg er helt enig i det både Madland og flere av debattantene understreket om at kommunal og spesialisert rehabilitering ikke må settes opp imot hverandre, vi trenger selvfølgelig begge deler. Vi må ivareta det spesialiserte tilbudet, der det er bygget opp kompetanse over mange år, samtidig som kommunene blir styrket i å utføre de kommunale tjenestene.

– Hva betyr denne debatten for arbeidet for en rehabiliteringsreform?

– Jeg håper denne debatten var med på å få understreket alvoret og handlings-behovet vi nå står overfor. Stortinget må ta grep nå, og det er positivt hvis partiene nå tydeligere kan flagge hva de vil gjøre fremover slik at vi vet hva de står for og hva vi kan forvente fra dem. Til nå har det vært for mye uklare ord og for lite handling dessverre, sier Henrik Peersen.

– Jeg vil også rette en stor takk til Henrik Glette som bidro med personlige erfaringer som mottaker av spesialisert rehabilitering. Det at vi alle får høre hvor viktig rehabilitering er for å mestre et liv som plutselig blir snudd på hodet, og hvor mye menneskeverd det egentlig er snakk om når vi diskuterer helsetjenestene på denne måten, er det viktig at vi får et ordentlig innblikk i. Henrik sin historie er sterk, viktig og til stor inspirasjon for å arbeide for styrket rehabilitering!

Del artikkel