Scroll Top

Kaja Nordengen kommer til Arendalsuka for å snakke om hjernetrening. Foto: Sturlason.


PUBLISERT 5.8.2019

Aktiv hjerne – bedre hjernehelse, hjernetrening med Kaja Nordengen

Kaja Nordengen har skrevet bestselgerne «Hjernen er stjernen» og «Hjernetrening – slik holder du hjernen i form». I år kommer hun til Arendalsuka. Du kan møte henne på Hjernerådets arrangement i Arendal kino onsdag 14. august kl. 16.00. 

Hvem vil vel ikke ha en sunn og god hjerne? Du kan gjøre noe selv. Hver gang du tenker en ny tanke, prøver deg på en ny matoppskrift, lærer et nytt ord, treffer nye mennesker, gjør noe du ikke har gjort før osv. blir det laget nye baner i hjernen din. Dette bidrar til å trene hjernen. Når du legger deg om kvelden, er hjernen din annerledes enn da du sto opp om morgenen. Det er fascinerende.

I boken sin om hjernetrening skriver hun bl.a.: «Menneskehjernen har en imponerende evne til å tilpasse seg endringer, også i alderdommen. Når vi lærer oss nye ting og utfordrer hjernen vår, dannes det nye kontaktpunkter mellom nervecellene, og med det helt nye nervecellenettverk. I tillegg stabiliserer og styrker vi de nervecellekontaktene vi allerede har. Enhver ting du lærer deg, både fysisk og mentalt, er i bunn og grunn hjernetrening. Hjernetrening er et begrep som på få år har gått fra å være politisk ukorrekt til å bli et av de heteste temaene i hjerneforskningen.»

Kaja vil fortelle deg hvordan du kan legge til rette for hjernetrening i hverdagen og inspirere deg til å foreta endringer selv om hverdagen din er travel. Hun peker på holdningsendringer som gjør at du tar litt andre valg gjennom dagen – og hver dag. Dette vil kunne ha effekt på hjernehelsen.

På slutten av møtet vil Hjernerådet lansere vår nye podkastserie om hjernen og hjernehelse. Den består av fem podkaster. En av podkastene har samme tittel som Kajas møte i Arendal, nemlig «Aktiv hjerne – bedre hjernehelse». De andre podkastene snakker om «Aktiv kropp – bedre hjernehelse», «Sunn mat – bedre hjernehelse» og «God søvn – bedre hjernehelse». Serien inneholder også en introduksjonspodkast der Kaja Nordengen blir intervjuet om hjernen som vårt fantastiske og uerstattelig organ.

Mennesket hjerne er den mest kompliserte strukturen vi kjenner til i universet. Hjernen veier litt over en kilo og inneholder ufattelige 100 milliarder nerveceller. I tillegg er det kanskje 10 ganger så mange andre celler i hjernen. I samspillet mellom disse oppstår alt det som menneskelivet rommer. Alle tanker, følelser og minner. Alle planer og handlinger. All menneskelig kultur, språk og samfunnsdannelse har sin opprinnelse i hjernen.

Hjernen og nervesystemet kan også få sykdommer, slik andre organer i kroppen. Hjernesykdom står for så mye som en fjerdedel av all dødelighet her i landet og en tredjedel av sykdomsbyrden. Så langt har ikke de store utfordringene knyttet til hjernesykdom fått den politiske oppmerksomheten som de burde. Dette er tema på Hjernerådets møte dagen etter, altså 15. august.

Del artikkel