Hjernerådet har en podcast som heter Hjernepodden. Gjennom intervjuer med fageksperter får du innsikt i aktuelle tema knyttet til hjernen. Lær om hva søvn, mat, trening og hjernetrim kan gjøre for hjernehelsen din. Hjernepodden er også tilgjengelig på Spotify and andre plattformer for podcaster.

OM HUKOMMELSE: Hvordan får man så god hukommelse som 84 år gamle Audhild Freberg Iversen? Start tidlig og tenk på hva som skjer når du er fra 0 til 20 år, sier hjerneforsker Andreas Engvig som har skrevet boken Demensbrems. Du treffer begge i Hjernepodden.

 

OM TRAUMER: Nevropsykolog Anne-Kristine Schanke har forsket på det å overleve etter store påkjenninger, i motsetning til mange som har forsket på det som går galt. I Hjernepodden samtaler hun med hjerneforsker Torbjørn Elvsåshagen om hvordan hjernen takler traumer. Hvilke muligheter gir hjernens plastisitet oss når livet butter?

 

OM HJERNEOPERASJON: Cathrine Aas Moen er operert to ganger for hjernesvulst. -Hva skal jeg prioritere dersom jeg under operasjonen må velge mellom funksjoner jeg kan berge? Bevegelse i beina eller språket? Slik spurte hennes hjernekirurg, Einar Osland Vik-Mo. I Hjernepodden tar de deg med «back-stage» en hjerneoperasjon – før, under og etter.

 

OM MODERNE HJERNEFORSKNING: Hjerneforskningen i dag er noe helt annet enn før. Fysikkprofessor Gaute Einevoll bruker matematiske modeller for å forklare hva biologprofessor Marianne Fyhn måler i sine muse-eksperimenter. Tverrfaglig samarbeid åpner vinduer til å forstå «normalhjernen», noe som er helt nødvendig for å forstå hjernens sykdommer. Er du glad i matematikk og fysikk, vurder å bli hjerneforsker, sier de to.

 

OM HJERNESLAG: Hvert år får rundt 10 000 nordmenn hjerneslag, en folkesykdom som også er knyttet til livsstil. Du møter Annette Fromm, overlege ved slagenheten på Haukeland sykehus, og Merethe Landaas som selv har hatt hjerneslag. De snakker om blant annet forebygging, de ukjente symptomene på hjerneslag, rask behandling og fatigue. Og de sender ønsker til politikerne om hjerneovervåkning på sykehusene på lik linje med hjerteovervåkning, samt langvarige rehabiliteringstilbud for slagrammede.

 

HÅP FOR FREMTIDENS HJERNEPASIENTER. Sykdomsbyrden knyttet til nevrologiske og psykiatriske hjernesykdommer er store, sier nevrolog og overlege Anette Storstein. Men dagens hjerneforskning gir håp! See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 

KOGNITIVE UTFORDRINGER MED EPILEPSI. Kari Odnes fikk epilepsi som 16-åring. I dag er hun 34 år og ufør. Hun fronter livet med humor og god planlegging. Lege og hjerneforsker Marte Roa Syvertsen forteller hva epilepsi er, og hvordan man takler at andre får et anfall. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 

VI LEVER MED HJERNEN PÅ GODT OG VONDT  Marius Sjømæling deler erfaringer om barn av rusmisbrukere, mens professor Merete Glenne Øie er opptatt av kognitive utfordringer ved psykiske lidelser og rus.

 

PSYKIATRISK BEHANDLING MED ELLER UTEN MEDIKAMENTER? Professor og klinikkoverlege ved Haukeland universitetssykehus Erik Johnsen tar oss med i debatten om hvordan vi skal kunne gi god behandling ved psykose.

 

FRA MOLEKYLER TIL PSYKE.  BEHANDLING MED ELLER UTEN MEDIKAMENTER? Professor Ole A. Andreassen studerer gener og molekyler for å forstå mer av psyken. Slik har han funnet ut mer om årsaker til blant annet bipolaritet og schizofreni, blant annet viser det seg nå at mennesker med psykiske lidelser ofte har overlappende genmateriale.

 

ET NYTT OG FREMTIDSRETTET SYN PÅ HJERNEN. Moderne hjerneforskning utvider perspektivene våre. Nevrologien og psykiatrien nærmer seg hverandre, forteller Jeanette Koht og Marianne Løvstad. Hva betyr det for oss?

VET VI HVORDAN COVID-19 VIRKER PÅ HJERNEN OG PÅ PSYKEN? Psykologspesialist Sverre Urnes Johnson forsker på hvordan viruset virker på folks psykiske helse, og nevrolog Anne Hege Aamodt undersøker hvilke nevrologiske ettervirkninger man kan få dersom man har vært smittet.

HVA I ALL VERDEN ER HJERNEHELSE? Hjerneforsker Kaja Nordengen tar deg med inn i hjernens forunderlige univers, og gir deg kunnskap som hjelper deg å holde hjernen ung og frisk.

GOD SØVN – BEDRE HJERNEHELSE: Professor og søvnekspert Bjørn Bjorvatn forteller hva søvn har å si for hjernen. Marit Aschehoug er sekretær i Søvnforeningen og har selv søvnappné og insomni.

AKTIV KROPP – BEDRE HJERNEHELSE: Hjernen er sannsynligvis organet som har best utbytte av at du trener. Hjerneforsker Vidar Gundersen forteller hvorfor fysisk aktivitet er så viktig for hjernen. Personlig trener Kenneth Reiss står bak «Aktiv for epilepsi» og har selv diagnosen.

AKTIV HJERNE – BEDRE HJERNEHELSE: Geriater Hege Ihle-Hansen snakker om å holde hjernen ung ved å være sosial og lære nye ting. Agnete Tjærandsen er 86 år og har et mål om å lære en ny ting hver dag. Hun er tidenes eldste vararepresentant på Stortinget og kan et og annet om å holde hjernen i form hele livet.

SUNN MAT – BEDRE HJERNEHELSE: Ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør snakker om bra hjernemat sammen med forfatter og journalist Anne Gunn Halvorsen, som gjorde en journalistisk og personlig reise gjennom jungelen av dietter og trender da hun skrev boken «Livet, og korleis leve det».

Del artikkel