Scroll Top

Skru av GPS-en av og til. Gå en annen vei hjem enn den vanlige. Dropp handlelisten en gang iblant. Dette var blant hverdagsrådene for god hjernehelse som Kaja Nordengen gav til 300 tilhørere i Arendal kino under Arendalsuka. Kinoen var sprengfull, og enda var det dessverre 150 som ikke fikk plass!


PUBLISERT 27.8.2019

Velg en livsstil som gir hjernetrening

Hjernen blir mer robust av å bli brukt aktivt. Velg derfor en livsstil som stadig utfordrer hjernen din, og som er nysgjerrig på nye ting. Dette er bedre for hjernen enn at du tar økter og skippertak. Det er lite bevis for at ett bestemt hjernetreningsprogram gjør susen.

Hjerneforskeren, legen og bestselgerforfatteren holdt foredrag om hjernetrening på Hjernerådets publikumsrettede arrangement under Arendalsuka i år. Kaja Nordengen er forfatteren av bestselgerne «Hjernen er stjernen» og «Hjernetrening – slik holder du hjernen i form». Salen var full lenge før foredraget hennes startet.

Bruk hjernens egen GPS

-Skru av GPS-en, for den gjør hjernen litt lat, var ett av rådene til Kaja Nordengen. Hun minnet om at hjernen har sin egen innebygde «GPS» som trenger å bli brukt. De norske hjerneforskerne May-Britt Moser og Edvard Moser oppdaget hvordan hjernen navigerer og fikk Nobelprisen i medisin for det.

Men Kaja var også praktisk og jordnær: -Har du kjørt deg helt fast, kan GPS-en få deg og hjernen inn på rett spor igjen. Så kan du heller skru av GPS-en i bilen eller på mobilen etter en stund.

Mange av Kajas råd er enkle å få til. Som småbarnsmor vet hun hva det betyr å ha liten tid og skulle rekke mye i løpet av dagen:

Enkle råd for en travel hverdag

-Gå en annen vei hjem enn den du pleier å ta. Bare en slik liten ting skaper nye nervebaner i hjernen. Finn en ny vei til jobb eller trening eller barnehagen, og du får nye inntrykk, understreket hun.

Huskelisten som du bruker i butikken kan du også droppe – i alle fall av og til. Så kan du teste deg selv etterpå. Og så var det bruk av vår ikke-dominante hånd. De aller fleste av oss har én hånd som vi bruker mer enn den andre.

-Bestem deg for å bruke den ikke-dominante hånden av og til. F.eks. til å pusse tennene, til barbering eller for å gre håret. Når du gjør dette, trener du hjernen, ikke hånden. Viderekommende her kan jo prøve å sminke seg med den ikke-dominante hånden eller smøre matpakker, sa hun.

Sjakk trener hjernen

-Lær deg også gjerne bittelitt sjakk, sa Kaja og understreket at hun selv ikke er god på feltet. -Sjakk er utfordrende for hjernen. Alle kan ikke bli racere eller verdensmestre. Men litt sjakk gjør godt.

Som annen trening er hjernetrening spesifikk, understreket Kaja Nordengen. -Du blir ikke sterkere i leggen av å trene biceps. Derfor må du trene hjernen på det du ønsker å bli god på. Du må også trene stadig, for på denne området gjelder: «Use it or loose it!»

Ti tips for god hjernehelse

Hjernerådet har hentet ulike tips for god hjernehelse fra flere kilder og samlet dem i ti råd:

  1. Sov nok. Søvn rydder opp i hjernen, legger til rette for læring og er viktig for immunforsvaret.
  2. Hold deg i god fysisk form med noe du liker å gjøre. 30 minutter per dag er et godt utgangspunkt.
  3. Spis sunt, og drikk vann. Hjernen trenger stadig påfyll av energi. De fleste drikker for lite vann.
  4. Lær stadig noe nytt. Gå nye veier, lag en ny middagsrett, les bøker framfor å se på TV, lær et nytt språk eller lær å spille et instrument osv.
  5. Fjern negative stressfaktorer. For mye stress gjør det vanskeligere å lære nye ting.
  6. Ha kontakt med mennesker og vær sosial. Dette er super hjernetrim.
  7. Stump røyken. Røyking er ikke sunt for helsen – heller ikke for hjernehelsen.
  8. Vær forsiktig med alkohol. Måtehold er bra. Hjernen liker ikke å bade i alkohol.
  9. Hold blodtrykket og blodsukkeret i sjakk. Vurder helsesjekk hos fastlegen f.eks. fra fylte 40 år.
  10. Beskytt hjernen. Bruk sikkerhetsbelte i bil. Bruk sykkelhjelm – også når du kjører de nye el-sparkesyklene.
Del artikkel