Scroll Top

Nevrolog og overlege Anne Hege Aamodt er opptatt av at maten vi spiser skal være sunn for kropp og hjerne. 


PUBLISERT 01.11.2018

Nevrologen unngår miljøgifter i hverdagen

-Det er mange ting vi kan gjøre i det daglige for å unngå miljøgifter. Vær for eksempel forsiktig med å spise mye av stor fisk, særlig stor innlandsfisk. Velg heller fisk av mindre størrelse, sier nevrolog og overlege Anne Hege Aamodt ved Oslo Universitetssykehus. 

20.november deltar hun på arrangementet «Hjernen og miljøgiftene» under Hjerneuken 2018. Møtet blir arrangert av Hjernerådet og Norsk nevrologisk forening i samarbeid med Oslo Universitetssykehus. Anne Hege Aamodt er leder av Norsk nevrologisk forening og styremedlem i Hjernerådet.

Hennes tema på møtet er: «Slik beskytter nevrologen sin egen familie». I hverdagen er hun bevisst på å anvende fagkunnskapen sin på en hensiktsmessig måte med tanke på miljøgiftene vi eksponeres for hver dag. Hva er det vitenskapelig belegg for å gjøre, og hva er det ikke belegg for? På møtet på Rikshospitalet tirsdag 20. november kl. 18.00 kommer hun med konkrete råd.

Mye miljøgift høyt i næringskjeden

-Jeg foretrekker fisk som ikke er så stor. Årsaken er at mengden av miljøgifter som hoper seg opp i fiskekjøttet, er mindre i de små fiskene. De har ikke hatt tid til å bli eksponert for så mye miljøgift ennå, sier hun. -Vi bør særlig ha fokus på tungmetaller, blant annet bly, kadmium og kvikksølv. Disse stoffene har egenskaper som kan skade både mennesker og dyr som jo er på toppen av næringskjeden. Vi vil finne høyere konsentrasjon av miljøgifter i dyr på toppen av kjeden enn i dyr lavere nede. Tungmetallene blir lagret i levende vev, og de lagres lenge. Miljøgiftene kan også overføres fra generasjon til generasjon gjennom morkaken og ved amming, påpeker hun.

Anne Hege Aamodt har vokst opp på gård på Hadeland og er odelsjente. Mat engasjerer henne. Hva er sunt for kroppen og hjernen vår? Hva bør vi spise, og hva bør vi unngå?

Anbefaler hagebruk

-Jeg tenker særlig på to ting. Det første er hvilke miljøgifter som kan være i maten. Dette er knyttet til hvordan maten er produsert.  Jeg ser etter mat som er dyrket på en slik måte at bruk at antibiotika og andre uheldige kjemikaler er lavest mulig. Hvis folk har hage, hvorfor ikke da dyrke litt frukt og grønnsaker selv i stedet for bare å ha prydbusker? Det vil gi deg mat med lite miljøgifter.

Dessuten er jeg opptatt av hvilke miljøgifter maten kan ha skapt når den blir transportert til oss. Mye mat blir i dag fraktet over lange geografiske avstander før den når våre kjøkken. Da har den forurenset mye på veien. Kortreist mat er derfor en god ting. Her i Norge har vi fantastiske årtidsvariasjoner. Sesongens varer er gode råvarer som jeg bruker.  Det betyr bl.a. at jeg fråtser i sukkererter i sesongen, men for de fleste av oss er det ikke svært viktig å spise sukkererter fra Afrika eller Sør-Amerika om vinteren.

Selv om hun setter stor pris på eksotiske råvarer, er hun opptatt av at vi kan være bevisste på hvor maten kommer fra. –Vi kan dessuten være bevisste på hvor mye vi reiser, og hvordan vi reiser. I stedet for å fly kan man komme uthvilt fram neste morgen med nattoget. Verken mat fra andre deler av verden eller lange feriereiser er bærekraftig for miljøet, påpeker hun.

Lag mat fra bunnen av med kortreiste varer

Anne Hege Aamodt er også opptatt av god hygiene på kjøkkenet og hvordan rått kjøtt håndteres.  –Vær ekstra påpasselig når det gjelder rått kjøtt som kan ha høyt nivå av skadelige bakterier, advarer hun.  Hun liker å lage mat fra bunnen av for å gi familien sunnest mulig mat.

-Mat laget fra bunnen av med gode råvarer er bedre for både voksne og barn enn å spise mye ferdigprodusert og konservert mat. Det trenger ikke ta så lang tid. Mange retter kan lages raskt fra bunnen av. Bruk gjerne sesongens råvarer og gjerne lokale varer. Jeg vil gi eksempler på møtet på Rikshospitalet tirsdag 20. november, forteller hun og oppfordrer til å følge kostholdsrådene fra helsemyndighetene. Særlig kostholdsrådene for barn. Disse er nyttige hele livet.

Du kan se hele programmet for arrangementet «Hjernen og miljøgiftene» på Hjernerådets facebookvegg og nettside: https://www.facebook.com/events/1947427525293799/

Del artikkel