Scroll Top

Innlederne fikk mange spørsmål fra salen på hodepineseminaret. Fra venstre: Anne Hege Aamodt, konferansier og overlege ved Oslo Universitetssykehus, nevrolog Aud Nome Dueland, allmennpraktiker Tine Poole, professor John-Anker Zwart og brukerrepresentant Jarl Hovland.


PUBLISERT 5.3.2018

– Gjentatt hodepine skal diagnostiseres

– De fleste hodepineformer er ikke farlige. Men gjentatt hodepine skal diagnostiseres, sa nevrolog Aud Nome Dueland på hodepineseminaret 13. februar. Konsekvensene av hodepine og migrene er nemlig alvorlige for den det gjelder og går ut over deres kognitive funksjoner.

SE VIDEOOPPTAK AV HELE SEMINARET 

Aud Nome Dueland er en av landets mest erfarne hodepineekspert. Hun, professor John-Anker Zwart og allmennpraktiker Tine Poole var innledere på et åpent seminar som ble arrangert av Hjernerådet i samarbeid med Norsk hodepineselskap og den nystartede brukerorganisasjonen Hodepine Norge. Seminaret trakk fulle hus, og mange fikk ikke plass. For dem og for interesserte som bor andre steder i landet, ble møtet streamet. Opptak fra møtet ligger på YouTube, se under.

400 hodepine-diagnoser!

I tillegg til at migrene er alvorlig for dem som er rammet, går over to millioner arbeids- og skoledager tapt i Norge hvert år på grunn av hodepine og migrene. 750 000 nordmenn har migrene. 150 000 har kronisk migrene. Det er over 400 ulike hodepinediagnoser!

– Mange kommer på legekontoret og spør om hodepine er farlig, fortalte Aud Nome Dueland. -Folk er redd for hodet sitt. I hjernen sitter det som definerer oss som mennesker og våre kognitive funksjoner. Folk er bl.a. bekymret for at hodepinen skyldes en hjernesvulst. Det kan den gjøre, men dette er ikke det vanlige. Det er legens oppgave å sile ut hodepine som skyldes underliggende sykdommer og få disse behandlet. Men også primær hodepine og migrene skal behandles. Migrene er underdiagnostisert. En av årsakene er at fastleger har for lite kunnskap og interesse om hodepine og migrene, påpekte hun.

Nakkesmerter – det kan være migrene

Blant annet er det flere leger som ikke er oppmerksom på at nakkesmerter kan være en del av migreneanfallet. De kobler nakkesmerter mer opp mot gal PC-bruk og liknende. Professor John-Anker Zwart fortalte at det går en nerve fra nakken over hodet til ansiktet. Denne er viktig for alt som har med hodepine å gjøre. Nakkesmerter kan være starten på et migreneanfall.

– Et anfall har gjerne fire faser: 1) symptomer som forteller at et anfall kommer, man kan for eksempel være sliten 2) aurafasen som opptrer hos to av ti 3) den kraftige hodepinen som pulserer og banker 4) en etterfase der smerten er borte, men hodet er som bomull. Et migreneanfall er nesten som et dominospill. Begynner én brikke å falles, raser alt sammen. Derfor er det viktig å komme inn tidlig i anfallet og behandle og forebygge, understreket Zwart.

Disse symptomene kunne også Jarl Hovland gi eksempler på. Han har hatt migrene siden han var fem år og har prøvd både vanlig behandling og alternative terapiformer. Hjelp fikk han først da han kom til allmennpraktiker Tine Poole.

Ny medisin kommer til høsten

Tine Poole har solid kunnskap om migrene både fra egenerfaring og fra mange pasienter. Hennes tema var: «Jeg må ta medisiner mot hodepinen min, men tar jeg for mye, doktor?»

– Dette spørsmålet hører jeg nesten daglig, fortalte hun publikum. –Man bør ikke ta medisin mot migreneanfall mer en 8-10 dager per måned. Ellers står man i fare for å utvikle medikament-overforbruks-hodepine. Det er bedre å ta flere doser på en dag enn å ta de samme dosene fordelt over flere dager. Hvis man har mer en 2-3 migreneanfall i måneden, skal man diskutere forebyggende behandling med legen sin.

I løpet av 2018 er det forventet at det kommer ny forebyggende behandling mot migrene. Denne retter seg mot en av de kjente årsakene til hodepine, nemlig signalstoffet CPRG som de med migrene har mer av i blodet enn normalt.

-Det er første gang vi får medisin som retter seg mot en kjent årsak til migrene. Medisinen er antistoff som settes som sprøyter hver måned eller tredje hver måned, opplyste Tine Poole.

Del artikkel