Fastlege og hjerneforsker Ole Petter Hjelle og hans legekolleger trekker i tights tre ganger i uken for å trene sammen med pasientene sine. Magne av pasientene slipper dermed å ta medisiner. Foto: Aud Kvalbein
Fastlegen trener med pasientene
Vil du ha forebyggende medisin mot demens og hjernesykdommer? Som er enkel og billig? Den heter fysisk aktivitet, sa Ole Petter Hjelle på seminaret «Aktiv kropp – sterk hjerne».
Vil du ha mindre angst og lavere blodtrykk? Vil du huske bedre? Vil du sove bedre? Du kan selv gjøre noe for å nå dette målet – ved å være fysisk aktiv. Du kan gå, trene, eller gjøre noe annet du liker. Det viktigste er at kroppen er i bevegelse! Det tjener hjernen din på!
Dette enstemmige budskapet kom fra alle innlederne på det åpne seminaret «Aktiv kropp – sterk hjerne» som Hjernerådet og Aktivitetsalliansen arrangerte på Litteraturhuset i Oslo 16. oktober.
Stor interesse
Allerede da Hjernerådet la ut arrangementet på Facebook, merket vi stor interesse og bestilte dermed større lokale på Litteraturhuset, til sammen 330 sitteplasser. Likevel var det ca. 250 som ikke kom inn. Men for disse og mange ut over landet ble arrangementet streamet.
Det mest oppsiktsvekkende budskapet kom fra fastlege og hjerneforsker Ole Petter Hjelle som arbeider i Åsgårdstrand. Han hadde lenge fundert på hvordan han kunne få pasientene sine over dørstokkmila for å være fysisk aktive. Han fant løsningen.
Nå trekker han og legekollegene hans selv i tights og inviterer pasientene til trening tre ganger i uke! De tar hver sin dag med start klokka 8. Først lar de pasientene gå i rolig tempo, så gange i motbakke og til slutt balanse- og styrketrening.
Overveldende resultat
–Pasientene har fått lavere blodtrykk og mindre angst. En har sluttet med diabetes 2 medisiner. Pasientene sover bedre, har bedre hukommelse og oppmerksomhet, og de bruker mye mindre beroligende midler, fortalte han til en svært lydhør forsamling.
–Når vi trener sammen, opplever jeg også at pasientene mine er mer åpne om problemer de strir med. Slik kan jeg bedre hjelpe dem, sa Ole Petter Hjelle. Han har ca. 1500 pasienter på fastlegelisten sin.
Men av en eller annen merkelig grunn opplever mange pasienter at legen tar lettvint på det når han foreslår trening som førstevalg for behandlingen. Legen skal liksom gripe til reseptblokken for å være ordentlig lege.
Nesten for godt til å være sant
–Hjernen vår er helt avhengig av fysisk aktivitet for å fungere optimalt, understreket Hjelle. –Hva kan vel være bedre enn at vi har en behandling som er enkel og billig, som kan forebygge mot demens, hjerneslag osv. Dette er jo egentlig for godt til å være sant, men det er sant, sa Hjelle.
Det samme sa de andre innlederne. Johan Kaggestad som er kjent fra bl.a. TV2, har bidratt sterkt til å endre norsk psykiatri med trening i behandlingstilbudet. Han har trent mange toppidrettsutøvere, men han har trent enda flere psykiatriske pasienter. Nå er det fast takst med fysisk trening i norsk psykiatri.
Den siste innlederen var Mona Kjeldsberg, som er stipendiat på Universitetet i Oslo. Hun har vært fastlege og er nå bl.a. styremedlem i «Exercise is medicine Norge». Mona Kjeldsberg pekte på at fysisk aktivitet virker som positiv forebygging mot utbredte hjernesykdommer som demens, MS, depresjon og angst.
Høsten 2016 hadde Hjernerådet et åpent seminar på Litteraturhuset om det samme temaet. Da kalte vi det «Trening og hjernen». Også den gangen var tilstrømning stor. Det blir derfor definitivt ikke siste gangen Hjernerådet kommer til å fokusere på hvor viktig det er å holde kroppen aktiv, så vi kan få en sterk hjerne og forebygge mot hjernesykdommer.