
FENS står for Federation of European Neuroscience Societies og er en paraplyorganisasjon for 44 nevrovitenskapelige foreninger fra 34 europeiske land. Organisasjonen har omkring 22 000 medlemmer.
PUBLISERT: 10. JUNI 2025 | Tekst: Christine Kristoffersen
For første gang skal det være Regionalt FENS møte i Oslo
Mandag 16. juni – torsdag 19. juni arrangeres FENS Regional Meeting i Oslo. Over 900 hjerneforskere og studenter fra hele verden kommer sammen for å diskutere ny forskning – både om hjernefunksjon og årsaker til hjernesykdom.
– Vårt mål er at unge forskere skal få anledning til å presentere sine funn og diskutere dette med noen av de fremste forskerne fra hele verden. Vi håper også at konferansen skal styrke samarbeidet mellom nordiske forskere. Det har ofte vært slik at vi har hatt mer samarbeid med forskere fra andre steder i Europa eller USA enn med våre naboer, sier Marianne Fyhn, generalsekretær i Norwegian Neuroscience Society (NNS). Sammen med Nordic Neuroscience inviterer NNS til FENSE Regional Meeting – en møteplass for hjerneforskere med over 120 foredrag i løpet av fire travle dager på Universitetet i Oslo.

– Regional Meeting arrangerer annethvert år. Hva er nytt i år?
– Det må være at vi vier så mye plass til skjæringsflaten mellom kunstig intelligens forskning og hjerneforskning. Professor Terry Sejnowski fra University of San Diego kommer. Han regnes som en av grunnleggerne av moderne forskning på kunstig intelligens. I den har de hentet inspirasjon fra hvordan hjernen lærer for å konstruere kunstige nevrale nettverk som også kan lære. I panelsamtale med ledende forskere vil det også bli belyst hvordan vi kan bruke modeller for å forstå hjernen.
Sammen med loanna Sandvig, presidenten i Norwegian Neuroscience Society, er Marianne Fyhn initiativtaker og hovedansvarlig for å arrangere FENS Regional Meeting i Oslo.
– Vi har et fantastisk team i ryggen av dScience ved Universitet i Oslo som hjelper til med den praktiske gjennomføringen. I tillegg er det representanter fra de nordiske foreningene og fra FENS sentralt som hjelper oss, sier Fyhn.
Det kommer forskere helt fra Australia, Japan og USA for å dele sine forskningsresultater. Forelesningene blir spesialiserte, men de store plenumsforedragene vil være rettet mot et bredt publikum. Av norske foredragsholdere kan nevnes: Ole A. Andreassen, Ole Petter Ottersen og Edvard I. Moser.
– Jeg håper at dette virkelig blir den møteplassen vi håper på og at vi får satt Norge og Norden på kartet for steder å satse på hjerneforskning. Og så håper jeg at møtet mellom forskere kan lede til tverrfaglige samarbeid, større forståelse av hjernen og utvikling av sårt tiltrengte behandlinger for hjernesykdom, sier professoren.
– Hva gleder du deg mest til på konferansen?
– Jeg gleder meg virkelig til å se så mange fremragende forskere og unge talenter innta Blindern på denne måten. Og at vi kan få høre verdensledende forskere som forteller oss om hvordan vi kan ta i bruk nye teknologier for å studere hjernen og hjernesykdommer på helt nye måter. Jeg synes det er helt fantastisk å oppleve så stor interesse fra hele verden for å komme til Oslo!