Stor interesse for «Aktiv kropp – sterk hjerne»

Fastlege og hjerneforsker Ole Petter Hjelle fortalte om hvordan han og hans legekolleger trekker i tights tre ganger i uka for å trene sammen med pasientene sine. Slik slipper mange av pasientene hans å ta medisiner. Foto: Aud Kvalbein

Vil du ha mindre angst og lavere blodtrykk? Vil du huske bedre? Vil du sove bedre? Du kan gjøre noe selv med dette, nemlig komme deg ut og være fysisk aktiv. Du kan gå, du kan trene, eller gjøre noe annet du liker. Det viktigste er at kroppen din er i bevegelse! Det tjener hjernen din på!

Dette enstemmige budskapet kom fra alle innlederne på det åpne seminaret «Aktiv kropp – sterk hjerne» som Hjernerådet og Aktivitetsalliansen arrangerte på Litteraturhuset i Oslo 16. oktober. Allerede da Hjernerådet la ut arrangementet på Facebook, merket vi interessen. Derfor bestilte vi flere saler på Litteraturhuset med til sammen 330 plasser og overføring mellom salene. Likevel var det ca. 250 som ikke kom inn. Men for disse og mange ut over landet ble arrangementet streamet, så de likevel kunne få med seg de interessante innlederne.

Det mest oppsiktsvekkende kom fra fastlege og hjerneforsker Ole Petter Hjelle som arbeider i Åsgårdstrand. Lenge funderte han på hvordan han kunne få pasientene sine over dørstokkmila og ut for å bli mer fysisk aktive? Han fant løsningen. Nå trekker han og hans legekolleger på legekontoret selv i tights og inviterer til trening tre ganger i uke! De tar hver sin tørn klokka 8 om morgenen. Først i rolig tempo, så gange i motbakke og til slutt balanse- og styrketrening. Resultatet er overveldende.

–Pasientene har fått lavere blodtrykk og mindre angst. En har til og med sluttet med diabetes 2 medisiner. Pasientene sover bedre, har bedre hukommelse og oppmerksomhet, og de bruker mye mindre beroligende midler, fortalte han til en svært lydhør forsamling. –Jeg opplever også at pasientene er mer åpne om problemer de strir med når vi trener sammen. Slik kan jeg bedre hjelpe dem, fortalte Ole Petter Hjelle som til sammen har ca. 1500 pasienter på fastlegelisten sin.

Av en eller annen merkelig grunn opplever mange pasienter at legen tar lettvint på det når han foreslår trening som førstevalg for behandlingen. Legen skal liksom gripe til reseptblokken for å være en ordentlig lege. –Men hjernen vår er helt avhengig av fysisk aktivitet for å fungere optimalt, understreker Hjelle. –Hva kan vel være bedre enn at vi har en behandling som er enkel og billig, som kan forebygge mot demens og hjerneslag osv. Dette er jo egentlig for godt til å være sant, sa Hjelle.

Men det er sant!

Det samme sa de andre innlederne, som Johan Kaggestad som har endret norsk psykiatri ved å innføre trening i behandlingstilbudet. Han har trenet mange toppidrettsutøvere, men han har trenet enda flere psykiatriske pasienter. Nå er det fast takst med fysisk trening i norsk psykiatri.

Den siste innlederen var Mona Kjeldsberg, som er stipendiat på Universitetet i Oslo. Hun har vært fastlege og er nå bl.a. styremedlem i «Exercise is medicine Norge». Mona Kjeldsberg pekte på at fysisk aktivitet virker som positiv forebygging mot utbredte hjernesykdommer som demens, MS, depresjon og angst.

I fjor høst hadde Hjernerådet også et åpent seminar på Litteraturhuset om det samme temaet. Da kalte vi det «Trening og hjernen». Også den gangen var tilstrømning til arrangementet stor, og mange kom ikke inn. Det blir definitivt ikke siste gangen Hjernerådet kommer til å fokusere på hvor viktig det er å holde kroppen aktiv, slik at vi kan holde hjernen vår sterk og forebygge mot hjernesykdommer.

 

 

Det er stengt for kommentarer.