LIVESTREAM

PIANOSPILL BEDRET PASIENTER MED HJERNESKADE.

De syv pasientene i studien hadde mild til moderat hjerneskade og fikk 8 ukers opplæring i pianospill. De hadde en halv time med lærer to ganger i uken og øvde minst 15 minutter daglig. Resultatet var forbløffende, fortalte nevrolog og pianist Geir Olve Skeie under Nevrodagene i dag. Pasientene opplevde mindre hodepine, mindre fatigue og bedre utholdenhet. 6 av 7 fikk bedre kognitiv funksjon, 6 av 7 kom tilbake i fullt arbeid eller studier. Hør Geir Olve Skeie på «Musikk i hjernen», Litteraturhuset 16. mars kl. 17-18.

Nylige innlegg

Det er en frisk kjerne inni oss alle

Forfatteren Marcus Sandborg forteller om sine erfaringer med schizofreni på et møte i Oslo 10. oktober.

-Min opplevelse av psykisk uhelse er at vi alle har en frisk kjerne inni oss – uansett diagnose eller ikke. Livet byr i blant på utfordringer. Det kan være sorg, livskriser, depresjoner eller som i mitt tilfelle schizofreni, sier forfatteren og forretningsutvikleren Marcus Sandborg. – De beste møtene mellom oss mennesker oppstår når vi ser på likhetene mellom oss, ikke på ulikhetene. Den friske kjernen i oss er en slik likhet.

Marcus Sandborg forteller om sine erfaringer med schizofreni den 10. oktober på et møte i Forskningsparken i Oslo. Arrangører er Nansen Neuroscience Network og Hjernerådet i samarbeid med Janssen og Lundbeck.

Schizofreni oppstår oftest i alderen 16-25 år. Symptomene kan komme gradvis over en periode på uker eller måneder, eller de kan komme akutt. Symptomene på schizofreni kan gjøre livet vanskelig. Den som er rammet kan oppleve ting som ikke er reelle, dvs. hallusinasjoner. Man kan høre stemmer inne i hodet, eller lukte, se og føle ting som ikke er der. Slike opplevelser kan være veldig stressende. Sykdommen kan også gjøre det vanskelig å tenke på en organisert måte og å huske ting. Livet kan oppleves kaotisk, og det kan være vanskelig å ta vare på seg selv.

I Norge diagnostiseres årlig ca. 600 personer med schizofreni for første gang. Man regner med at det til enhver tid er ca. 3 promille av befolkningen som lider av schizofreni. De fleste får sykdommen før de er 35 år. Anslagsvis 20 prosent utvikler schizofreni etter at de har fylt 40 år.

Møtet den 10. oktober har som hovedtema «Hvor står forskningsfronten innen schizofreni i dag?», og man vil ha et klinisk perspektiv som kan være til hjelp for dem som er rammet. Innlederne vil bl.a. snakke om schizofreni og genetikk, immunologiske aspekter ved schizofreni, hørselshallusinasjoner og kognitiv svikt ved schizofreni. Blant foreleserne er professorene Ole A. Andreassen, Kenneth Hugdahl og Ingrid Melle.

Det er påmelding til konferansen. Påmeldingen skjer via epost til bjarte.reve@nansenneuro.net. Fullt program finner du i lenken under.

http://www.nansenneuro.net/?q=content/m%C3%B8te-om-schizofreni-et-klinisk-perspektiv-10-oktober

  1. Også en skadet hjerne er plastisk hele livet Kommentarer er skrudd av for Også en skadet hjerne er plastisk hele livet
  2. Foran valget: Partiene svarer om hjernehelse Kommentarer er skrudd av for Foran valget: Partiene svarer om hjernehelse
  3. Spør politikerne om hjernehelsen Kommentarer er skrudd av for Spør politikerne om hjernehelsen
  4. Hørigsuttalelse om retningslinje ved hjerneslag: Myndighetene må ha høyere ambisjonsnivå Kommentarer er skrudd av for Hørigsuttalelse om retningslinje ved hjerneslag: Myndighetene må ha høyere ambisjonsnivå
  5. Over hele Europa arbeides det for nasjonale hjerneplaner Kommentarer er skrudd av for Over hele Europa arbeides det for nasjonale hjerneplaner
  6. Dagskonferanse om hjerneforskning Kommentarer er skrudd av for Dagskonferanse om hjerneforskning
  7. Påmelding Kommentarer er skrudd av for Påmelding
  8. Program Kommentarer er skrudd av for Program
  9. Om foredragsholderne Kommentarer er skrudd av for Om foredragsholderne