Scroll Top

Vinner av Årets Hjernehelsejournalist er Helene Sandvig, her sammen med stortingsrepresentant Sveinung Stensland (til høyre) som overrakte prisen og styreleder i Hjernerådet Henrik Peersen (Foto: Rolf Ledal).


PUBLISERT 22.12.2018

Helene Sandvig – Årets Hjernehelsejournalist

NRKs Helene Sandvig er av Hjernerådets styre utvalgt til å være Årets Hjernehelsejournalist. Hun fikk prisen for boken om sin demenssyke far, der hun setter ærlige ord på hvordan det er å møte denne hjernesykdommen, både for den syke selv og for de pårørende.

– Jeg var ikke forberedt på sorgen og avmakten, og på hvor hardt dilemma og tvil skulle røske i meg. Jeg visste ikke hvilke vanskelige beslutninger du må ta som nærmeste pårørende, skriver hun i boken som har tittelen «Et langsomt farvel – Årene med pappas demens – tvil, sorg og kjærlighet».

Det er mellom 75 000-105 000 mennesker her i landet som er rammet av demens, mens ca. 300 000 er pårørende. Demens er nå blant de vanligste dødsårsakene i Norge.

3 av 10 nordmenn får en hjernesykdom

Det er Hjernerådet som har opprettet prisen Årets Hjernehelsejournalist, og den er delt ut for første gang i år. Hensikten er å hedre en journalist som har tatt opp tema innen hjernehelse og belyst situasjonen til mennesker med hjernesykdom. Tre av ti nordmenn vil i løpet av sitt liv få en slik sykdom eller skade som rammer selve hjernen, ryggmargen eller nervesystemet. Hjernen er kroppens mest sårbare organ og helt uerstattelige. Mediene gjenspeiler ikke hvor alvorlig utfordringene fra hjernesykdom og hjerneskade er.

– Jeg er takknemlig og glad for å få denne prisen, sa Helene Sandvig i sin takketale. Hun uttrykte også glede over å få være den første til å bli Årets Hjernehelsejournalist.

En vakker beskrivelse av en demenssyk far

I sin bok forteller Helene Sandvig om de første små tegnene som vekket undring hos henne og søsknene om at ikke alt var som det skulle med deres kjære pappa. Til slutt måtte de erkjenne at han var blitt til en fare for både seg selv og andre. Da hadde han blant annet kræsjet fem biler på vei ut av et kjøpesenter i Oslo. Helene Sandvig skildrer i boken sin pappa som en fantastisk far for fem barn, en god ektemann for sin kone og en fabelaktig journalist med en sylkvass penn som kjempet for de svakeste.

Også tidligere har Helene Sandvig vært opptatt av demens. I 2014 laget hun et program i NRK med sin syke far. Dette programmet likte publikum svært godt. Dette ble på mange måter utgangspunktet for programserien «Helen sjekker inn». Også i den serien er hun i nærkontakt med mennesker som har ulike hjernesykdommer, blant andre nevroutviklingsforstyrrelser, angst og rusavhengighet.

Fordummende fryktjournalistikk eller folkeopplysning?

Med prisen Årets hjernehelsejournalist håper Hjernerådet å oppmuntre til flere gode artikler og medieprogram om hjernehelse. Prisutdelingen 22. november startet med en mediedebatt. Er helsejournalistikk fordummende fryktjournalistikk eller folkeopplysning, var spørsmålet som ble stilt. Journalister og medisinske fagfolk hadde sine ulike synsvinkler. Journalistene pekte på at fagfolkene måtte gjøre seg mer tilgjengelige og forstå betydningen av å fortelle case for å få folk med. Mens medisinske fagfolk på sin side etterlyste kompetanse hos journalistene og at de måtte sette seg bedre inn i fagfeltene de skulle formidle til publikum.

Del artikkel